GENERALN MOJSILOVIĆ KOD BERENDIJA: Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Mađarskoj
Foto: Ministarstvo odbrane

GENERALN MOJSILOVIĆ KOD BERENDIJA: Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Mađarskoj

Društvo -

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi sa delegacijom u zvaničnoj poseti Mađarskoj, na poziv načelnika Generalštaba Mađarske vojske general-pukovnika Gabora Berendija.

Zvanični deo posete je započeo u petak svečanim dočekom naše delegacije i ceremonijom polaganja venaca na Trgu heroja u Budimpešti, nakon čega su usledili sastanak generala Mojsilovića i Berendija, kao i zvanični razgovori delegacija Vojske Srbije i Mađarske vojske.

Na plenarnim sastancima je razgovarano o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, dosadašnjoj vojno-vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Posebno je apostrofiran značaj mađarskog učešća u sastavu Kfora i njihovog profesionalog angažovanja za očuvanje mira i bezbednosti stanovništva na prostoru Kosova i Metohije i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog i verskog nasleđa.

Konstatovano je da je saradnja dveju vojski intenzivna i sadržajna, da je karakteriše stalno kvalitativno unapređenje, te da se njenom realizacijom značajno unapređuje interoperabilnost i borbena gotovost. Postignuta je saglasnost da se u narednom periodu intenziviraju zajedničke aktivnosti u oblasti obuke.

General Mojsilović je, ocenjujući posetu uspešnom, istakao da ostvareni nivo vojno-vojne saradnje prati izuzetne odnose naših zemalja na političkom nivou i ukazao da je Republika Srbija posvećena daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa sa Mađarskom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja