NOVINARKA KURIRA OSVOJILA PRVO MESTO NA INTERNACIONALNOM FESTIVALU REPORTAŽE I MEDIJA Mina: Počastvovana sam ovom nagradom (VIDEO)
Foto: Kurir

NOVINARKA KURIRA OSVOJILA PRVO MESTO NA INTERNACIONALNOM FESTIVALU REPORTAŽE I MEDIJA Mina: Počastvovana sam ovom nagradom (VIDEO)

Društvo -

Novinarka Kurira Mina Branković osvojila je prvo mesto na 28. Internacionalnom festivalu reportaže i medija - INTERFER Zlatna Nika 2023. za reportažu "Izmaknuta stolica i pad srpske prosvete".

00:45

Novinarka Kurira Mina Branković osvojila je prvo mesto na 28. Internacionalnom festivalu reportaže

- Prvo mesto u novinarskoj reportaži pripada ostvarenju koje uz novinarsko umeće objedinjuje želju da se jedna pojava osvetli, analizira, njeni akteri javno osude zbog onoga što su učinili, a drugi u svojoj iznenadnoj muci i bezizlazu podrže. Radi se o događaju koju pokazuje ne samo sudbinu jedne žene, već i celog segmenta društva koji je najbitniji za svaku zemlju.

Sam naziv reportaže ubedljivo prezentuje temu "Izmaknuta stolica i pad srpske prosvete" čija je autorka Mina Branković iz redakcije Kurir - rečeno je na svečanoj dodeli.

1 / 3 Foto: Kurir

- Počastvovana sam ovom nagradom. Ona nije samo moj uspeh, već i uspeh redakcije Kurira, ali i kolega. Skoro godinu dana smo intenzivno pratili ovaj slučaj i na kraju se našli tu kada je profesorki pomoć bila najpotrebnija i kada je ostala samo na pet odsto fonda časova. Bili smo uporni i uspeli smo da intenzivinim izveštavanjem utičemo na to da pravda pobedi, ali i na institucije da ovaj problem reše.

Mina Branković
foto: Kurir

Ova nagrada je za mene veliki podstrek da nastavim još više da se trudim i da učim, jer čovek se uči dok je živ, a svaki novi dan u novinarstvu je i jedna nova lekcija - rekla je Mina Branković.

1 / 3 Foto: Kurir

Takođe, nagrade su dodeljene najboljim autorima u kategorijama televizijska, novinska, radio, foto reportaža i društveno odgovorna akcija. Prvo mesto za televizijsku reportažu osvojio je Aleksandar Aleksić sa Insajder televizije za delo "Metropola do pola". Ljubinko Zvizdić sa Radia Novi Sad je osvojio prvo mesto za radio reportažu "Vitez od ravnice", a najboljom foto reportažom proglašeni su "Prvi susret sa Vivianom" autorke Ana Otoš.

Za najbolju društveno odgovornu reportažu nagrađena je Marija Prebeg, Exploziv, Prva televizija, dok je dobitnica "Grand prix-a" ovogodišnjeg festivala Interfer i najvišeg priznanja, statue Zlatne Nike za 2023. Ivana Nedić iz Tanjuga za reportažu "Plantaža jednakosti".

Kurir.rs/A. Kocić

Bonus video:

11:59

DECI KOJA SU BILA IZLOŽENA NAJVEĆIM TRAUMAMA, ŠKOLA JE POČELA DRUGAČIJE Slavica Đukić Dejanović o početku škole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja