RODITELJI IZAŠLI NEZADOVOLJNI SA RODITELJSKOG U ŠIDU: Direktor poslao sramno izvinjenje, školski odbor traži njegovu ostavku! FOTO
Tražiće njegovu ostavku, Foto: Facebook, Kurir

Pretio im zbog udžbenika

RODITELJI IZAŠLI NEZADOVOLJNI SA RODITELJSKOG U ŠIDU: Direktor poslao sramno izvinjenje, školski odbor traži njegovu ostavku! FOTO

Društvo -

Nakon roditeljskog sastanka u OŠ "Sremski front" u Šidu na kome nije postignut dogovor sa roditeljima, školski odbor će, prema saznanjima Kurira, sutra u podne održati sednicu na kojoj će zahtevati ostavku direktora ove osmoletke Dalibora Farbaša!

Ovo je usledilo nakon Farbaševih sramnih pretnji roditeljima Centrom za socijalni rad, a učiteljicama disciplinskim postupkom, i to sve zbog toga što đaci nisu koristili udžbenike izdavača kog je odredilo nastavničko veće.

- Lokalna samouprava će pokrenuti inicijativu da se sutra održi sednica školskog odbora na kojoj će se zatražiti odgovornost direktora Farbaša i njegovo razrešenje sa mesta direktora OŠ "Sremski front". On ako je pametan podneće ostavku - naveo je naš izvor iz lokalne samouprave.

Dalibor Farbaš
Dalibor Farbašfoto: Printscreen, Facebook

Sraman dopis

Podsetimo, Farbaš je dvema učiteljicama drugog i trećeg razreda uputio dopis u kojem ih obavestio da krše odluku nastavničkog veća i da će protiv njih dve pokrenuti disciplinski postupak ukoliko ne sazovu roditeljski sastanak i ne obaveste roditelje da deci kupe knjige izdavača kog je izabralo nastavničko veće. Roditeljima je dao rok od dve nedelje da nabave udžbenike odabranog izdavača, a ukoliko se ogluše o to, pripretio im je prijavljivenjem Centru za socijalni rad.

Meštani Šida se okupili ispred škole
Meštani Šida se okupili ispred školefoto: Kurir

Sve ovo razljutilo je i meštane Šida, koji su se u velikom broju okupili prekjuče u dvorištu ove škole, dok se odvijao roditeljski sastanak u onim razredima čije su učiteljice dobile sramni dopis. Sastancima je prisustvo i Farbaš, ali je ostao pri svom stavu da se ne smeju koristiti knjige drugog izdavača.

- Roditelji su ostali pri stavu da neće kupovati deci druge knjige. Smatramo da imamo sva zakonska pokrića. Nije uputio adekvatno izvinjenje roditeljima, on je toliko drčan i nimalo se nismo približili u stavovima. On ne navodi nijedan član zakona u svoju odbranu, samo viče: "Zabranjeno je, morate da poštujete odluku škole!" - navodi za Kurir jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu školu.

Pale oštre reči

Ističe da Farbaša ne zanima da li ima roditelja koji nisu u finansijskoj situaciji da kupe nove komplete udžbenika:

- Bilo je oštrih reči i sa jedne i sa druge strane. Roditeljski ništa nije ublažio, decu da nam izbace iz škole ne mogu, a ne mogu ni da nas prijave Centru za socijalni rad zbog udžbenika.

1 / 2 Foto: Printscreen, Facebook

Farbaš danima nije odgovarao na pitanja Kurira, a juče se oglasio saopštenjem u kome je naveo da su se dve učiteljice oglušile o odluku nastavničkog veća, te da je on pokušao da im ukaže na prekršaj koji prave, a da mu nije bila namera da preti bilo kome.

- Kao direktor škole moram da poštujem zakon i odluku nastavničkog veća. Svako ko se ogluši o ovu odluku moram da ga upozorim. Nisam imao lošu nameru i nisam nikom pretio. Iz obaveštenja moje reči su slobodno tumačene. Ukoliko sam uvredio bilo kog roditelja ili dete javno se izvinjavam, to mi nije bila namera - naveo je on i dodao da je o konkretnom slučaju obavestio Pokrajinsku prosvetnu inspekciju.

Zoran Semenović

Farbaš napravio veliki problem

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović rekao je za Kurir da će pored roditelja i predstavnici lokalne samouprave tražiti da Farbaš podnese ostavku.

Zoran Semenović
Zoran Semenovićfoto: Printscreen TV Pink

- Prekjuče su održana dva roditeljska sastanka, očekujem da on podnese ostavku i da se javno izvini roditeljima. On je napravio problem kod ovakvih benignih stvari, zamislite šta bi tek uradio u nekim ozbiljnijim situacijama i koju bi štetu mogao da napravi - naveo je Semenović.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje navode za Kurir da su zaprimili predstavku po kojoj će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima:

- Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora raspolagaćemo sa potrebnim informacijama i preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track