RODITELJI BRANE UČITELJICE I TRAŽE SMENU DIREKTORA ŠKOLE U ŠIDU: Odbijamo da kupimo udžbenike kad smo već jedne dobili besplatno!
Skandal potresa OŠ "Sremski front", Foto: Kurir

BUNT

RODITELJI BRANE UČITELJICE I TRAŽE SMENU DIREKTORA ŠKOLE U ŠIDU: Odbijamo da kupimo udžbenike kad smo već jedne dobili besplatno!

Društvo -

Nakon što je direktor OŠ "Sremski front" Dalibor Farbaš pripretio majkama i očevima Centrom za socijalni rad, a učiteljicama disciplinskim postupkom, i to sve zbog toga što đaci nisu koristili udžbenike izdavača kog je odredilo nastavničko veće, meštani Šida danas su u školskom dvorištu održali protest u 18 časova!

U to isto vreme održan je i roditeljski sastanak, i to u onim razredima čije su učiteljice dobile sramni dopis od direktora, a okupljeni građani svojim dolaskom želeli su da pruže podršku roditeljima i učiteljicama koje trpe pritiske.

1 / 3 Foto: Kurir

Farbaš je, podsetimo, 18. oktobra dvema učiteljicama drugog i trećeg razreda uputio dopis, koji je došao i do roditelja, a u kojem ih je obavestio da krše odluku nastavničkog veća i da će protiv njih dve pokrenuti disciplinski postupak ukoliko ne sazovu roditeljski sastanak i ne ispune njegov zahtev i ne obaveste roditelje da deci kupe knjige izdavača kog je izabralo nastavničko veće. Pored toga, Farbaš je pripretio i roditeljima, i to Centrom za socijalni rad, što bi se moglo protumačiti da bi im mogla biti oduzeta deca jer im oni, prema njegovim tvrdnjama, oduzimaju pravo na osnovno obrazovanje tako što su kupili knjige drugog izdavača. Farbaš je roditeljima dao rok od dve nedelje da nabave udžbenike odabranog izdavača, a roditelji, kako saznajemo, nemaju nameru da to učine.

Osnovna škola Sremski front, Dalibor Farbaš, Šid
foto: Printscreen, Facebook

Izmanipulisani

- Savet roditelja je u martu u dogovoru sa školom doneo odluku da se izabere izdavač od koga bismo dobili besplatne udžbenike. U međuvremenu je početkom maja nastavničko veće donelo odluku da to budu udžbenici drugog izdavača. Roditelji su još tada iznevereni i izmanipulisani. Pokušavali smo da dođemo do čelnika škole da o tome pričamo, ali oni su uvek imali neke izgovore i sa početkom školske godine mnoga deca su dolazila sa knjigama onog izdavača kog nije odredilo nastavničko veće - priča za Kurir B. S. jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu osmoletku.

On ističe da su učiteljice na vreme obavestile roditelje o odluci nastavničkog veća, ali da roditelji nisu želeli da kupuju knjige tog izdavača, s obzirom na to da su od drugog izdavača udžbenike dobili besplatno.

- Učiteljice nisu ništa krive, one su blagovremeno obavestile roditelje o odluci nastavničkog veća, ne mogu one naterati roditelje da kupe deci knjige drugog izdavača. Niti mogu da izbace neko dete sa časa ili da ga ne ocene zato što ima knjigu tog i tog izdavača. Te knjige su takođe po planu i programu. Mene bi dva kompleta izdavača kog je odredilo nastavničko veće koštala 50.000 dinara, s obzirom na to da imam dva školarca, a ove knjige smo dobili besplatno - navodi sagovornik.

1 / 2 Foto: Printscreen, Facebook

Ometanje nastave

Roditelji traže ostavku direktora

Sagovornik Kurira naglašava da se nastava u školi sprovodi neometano već dva meseca, te se roditelji pitaju zašto uprava škole sada hoće da spreči nastavni proces.

- Učiteljice rade svoj posao, deca uče, imaju kontrolne zadatke, već su dobili neke ocene i pored toga što jedan deo ima udžbenike jednog izdavača, a drugi deo učenika udžbenike drugog izdavača. A škola tek sada insistira na nekom kažnjavanju. Mislimo da je pravo vreme da Farbaš podnese ostavku - kaže jedan od roditelja za Kurir.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović rekao nam je da Frabaš još nije podneo ostavku, ali da se i on nada da će je podneti.

Učiteljice nisu krive

Ističe da roditeljima ne pada na pamet da kupuju deci knjige drugog izdavača, pogotovo ne posle ovakvog pokušaja pritiska od strane Farbaša.

- Uznemirili smo se nakon njegovih pretnji Centrom za socijalni rad, to nisu naivne pretnje. Sinoć smo se okupili kako bismo pružili podršku učiteljicama i roditeljima. Obratili smo se i Centru za socijalni rad, oni su nam odgovorili da oni nisu nadležni za to i da ne vide razlog zašto je njih spominjao. Ukoliko direktor bude pokrenuo disciplinski postupak protiv učiteljica, mi ćemo im pružiti podršku, one nisu ništa krive - zaključuje ovaj roditelj.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:57

IMAJU LI UMIRUĆE OSOBE ADEKVATNU POMOĆ? Bogićević: Nije dovoljna samo medicinska, već i psihološka, socijalna i duhovna podrška

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track