UPUTSTVO ZA PONAŠANJE U SLUČAJU NAPADA Ako ste u stranoj zemlji, i zadesi vas haos, ovo je GLAVNO PRAVILO
Foto: Shutterstock

UPUTSTVO ZA PONAŠANJE U SLUČAJU NAPADA Ako ste u stranoj zemlji, i zadesi vas haos, ovo je GLAVNO PRAVILO

Društvo -

Situacija na Bliskom istoku i rat u Izraelu naveli su mnoge zemlje da uvedu vanredne mere. Zbog protesta, okupljanja, potencijalnih terorističkih napada i ugrožavanja stanovništva, strah se proširio Evropom. Ipak, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da interesovanje za putovanja ne jenjava i da ljudi i dalje žele da putuju.

Aleksandar Seničić, međutim, ističe da postoje pojedine specifične okolnosti u odnosu na period od pre mesec dana.

- Zbog rata u Izraelu, smanjeno je interesovanje za putovanja u Egipat, zemlju koja se nalazi u blizini sukoba. Ali i dalje ima dosta boravaka i trenutno nema razloga za brigu - kaže Seničić.

Naglašava da je Hurgada mesto gde turisti iz Srbije najčešće putuju, ali da interesovanje nije na očekivanom nivou u oktobru, periodu godine koji se smatra glavnim delom sezone u Egiptu.

Zbog bezbednosnih rizika sa kojima se Evropa susreće, interesovanje za putovanja u evropske gradove jeste smanjeno, ali Seničić napominje da je i dalje mnogo onih koji se ne ustručavaju da putuju.

Aleksandar Seničić
foto: Kurir tv

Napominje da treba voditi računa o sigurnosti, biti odgovoran prema sebi i drugima. To podrazumeva da se pre putovanja putnici raspitaju o bezbednosnoj situaciji, kao i koje su bezbednosne mere na snazi. Prema Seničićevim rečima, malo putnika se zaista raspituje.

"Vrlo smo specifično tržište. Kada su bili teroristički napadi u raznim zemljama, mi smo putovali za razliku od drugih zemalja Evrope. Imamo svest o tome i znamo na koji način treba da se ponašamo. Agencije se trude, za sve one putnike koje putuju preko agencija, da ih obaveste o tome kakva je trenutna situacija", ističe Seničić.

Ukazuje da za sada nema problema ni na jednoj destinaciji, a da su turističke agencije svakako u obavezi da putnike upoznaju sa pravilima ponašanja i savetima.

"To znači da se izbegavaju mesta velikog okupljanja, da ne budemo u nekim velikim grupama, da se ponašamo malo odgovornije nego što to radimo kod svoje kuće i, naravno, da imamo kontakt sa našim konzularnim predstavništvom u toj zemlji", navodi Seničić.

Uputstvo za turiste u slučaju terorističkih napada

Seničić napominje da svi koji putuju treba da znaju šta da urade ukoliko se zateknu u zemlji gde se dogodio teroristički napad ili u slučaju vanredne situacije.

"Kada putujete sa agencijom, imate predstavnika ili vodiča koji je sa vama sve vreme i on će se potruditi da postupi prema procedurama koje su poznate. To smo imali sada i u Izraelu. Uvek je važno da turisti imaju kontakt konzularnog predstavništva. Od njih ćete dobiti najbolji i najjednostavniji odgovor kako da se ponašate i kome treba da se javite ukoliko dođe do plana za evakuaciju ili repatriaciju u Srbiji", savetuje Seničić.

Potencijalno duže čekanje na graničnim prelazima

Strah od terorističkih napada i migranata prelio se i u Evropu. Najpre je Italija uvela granične kontrole sa Slovenijom, a od subote Slovenija ponovo kontroliše granične prelaze sa Hrvatskom i Mađarskom.

Seničić napominje da se uoči predstojećih praznika mogu očekivati gužve i zadržavanja na granicama unutar Evropske unije (EU).

"Moramo biti spremni i na situaciju da čekamo na ulaz u EU, zavisi od odluka Evrope", zaključuje Seničić.

Šengenska pravila predviđaju desetodevno uvođenje kontrole na granicama unutar EU u vanrednim situacijama, sa mogućnošću produženja.

Ukoliko građani žele da putuju ove jeseni i zime, zbog bezbednosne situacije, preporuka turističkih radnika je da uživaju u lepotama Srbije.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

01:05

IZLETEO NA ULICU I BACAO SE, MOGUĆ NAPAD EPILEPSIJE? Urednik Kurira izneo informacije o ponašanju osumnjičenog nakon ubistva druga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja