KURIR VAM DANAS POKLANJA TRIPTIH S LIKOM SVETE PETKE + dodatak TV Ekran!
Foto: Promo

KURIR VAM DANAS POKLANJA TRIPTIH S LIKOM SVETE PETKE + dodatak TV Ekran!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, i važi za jednu od najvećih srpskih slava. Tim povodom Kurir svim čitaocima poklanja ikonu sastavljenu iz tri dela - TRIPTIH s likom Svete Petke.

poklon, Dodatak
foto: Promo

Danas se praznuje Prepodobna mati Paraskeva, u srpskom narodu poznatija kao Sveta Petka. Deo moštiju ove svetiteljke srpskog porekla čuva se u Beogradu u crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu. Praznik posvećen Svetoj Petki u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom i kada padne u sredu ili petak, obavezno se posti.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

poklon, Dodatak
foto: Promo

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cele godine vladali sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

U dodatku TV Ekran čitajte:

  • Ivan Jevtović : ISKUŠENJA SU NAM PUTOKAZI

Priča o hirurgu Romu u seriji “Urgentni centar”, gde ga trenutno gledamo, bila je samo povod da glumac evocira uspomene na svoj neobičan profesionalni put i otkrije šta je nasledio od oca Vladimira

  • Dušanka Dekić Beba : Šou program “Rame uz rame” sa Draganom prenosi publici pravu poruku
  • Boris Isaković : Mada je tema “Posete” ozbiljna, humorom smo proželi sve dramske scene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track