PDV povećan na 20 odsto, obuhvaćena i bebi oprema
Foto: Kurir

Skupština Srbije

PDV povećan na 20 odsto, obuhvaćena i bebi oprema

Društvo -
Roditelji čija mesečna primanja nisu veća od 80.000 PDV će moći da refundiraju u toku dve godine od rođanja deteta, i to za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene

BEOGRAD - Stopa poreza na dodatnu vrednost od 1. oktobra umesto dosadašnjih 18 odsto biće 20 odsto, pošto je Skupština Srbije danas usvojila izmene Zakona o PDV kojim je to predviđeno, ali će za osnovne životne namirnice ostati stopa PDV od osam odsto.

Očekuje se da efekat povećanja PDV u državnoj kasi naredne godine bude oko 35 milijardi dinara više, a za izmene zakona glasalo je 137 poslanika.

Što se tiče opreme za bebe ona će biti oporezovana stopom od 20 odsto, ali roditelji imaju pravo na refundiranje PDV-a ukoliko njihova mesečno primanje nisu veća od 80.000, a vrednost imovine koju poseduju ispod 200.000 evra.

Roditelji će PDV moći da refundiraju u toku dve godine od rođanja deteta, i to za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjeje, stolicu za kola i pelene.

Iako su tokom rasprave o tom zakonu opozicione stranke tražile smanjenje stope tog poreza za bebi opremu, ministar finasija Mlađan Dinkić je objasnio da se vlada opredelila za povraćaj PDV roditeljima, kako bi tako korist imali roditelji, a ne trgovci.

Da bi refundirali PDV roditelji treba da sačuvaju fiskalne račune i donesu potvrdu o zaradama, a Dinkić je obećao da će u narednih godinu dana rad Poreske uprave biti poboljšan i da će ona sama imati te podatke, pa će ta procedura biti olakšana.

Takođe, novina usvojenih izmena Zakona je i to što će mala i srednja preduzeća od početka sledeće godine PDV plaćati tek kada robu naplate, a cilj se da im se olakša poslovanje.

Novim rešenjima poljoprivrednicima će se ubuduće vraćati osam umesto dosadašnjih pet odsto od plaćenog PDV, uvodi se obaveza da se novac direktno uplaćuje poljoprivrednicima, a novina je i veći "cenzus" za uključivanje poreskih obveznika u sistem PDV, pa on tako umesto dosadašnjih četiri miliona dinara godišnjeg prometa iznosi osam miliona.

Takođe, privrednici sada imaju mogućnost da dug po osnovu poreza otplaćuju na 24 meseca, umesto 12 kako je pre usvajanja izmena zakona bilo predviđeno.

Kako je ranije rekao Dinkć, očekuje se da efekat povećanja PDV u državnoj kasi naredne godine bude oko 35 milijardi dinara više.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je parlament danas usvojio, predviđeno je povećanje poreske stope po kojoj se oporezuju prihodi od kapitala, prihodi po osnovu kapitalnog dobitka i prihodi od osiguranja lica sa 10 na 15 odsto.

Vlada Srbije je procenila da će povećanje stope poreza na prihode od kapitala do kraja ove godine povećati priliv i naplatu javnih prihoda za 2,2 milijarde dinara, a u 2013. godini za 6,5 milijardi dinara.

Takođe, poljoprivrednici, koji porez plaćaju na katastarski prihod, oslobađaju se plaćanja poreza za 2013. godinu.Za izmene Zakona o tom porezu glasalo je 136 poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track