RHMZ OBJAVIO GDE ĆE U NOVEMBRU PADATI SNEG! Meteorolog objasnio kakva nas zima čeka: BIĆE SNEGA, temperatura pada i na -20 stepeni
Foto: Nenad Kostić

RHMZ OBJAVIO GDE ĆE U NOVEMBRU PADATI SNEG! Meteorolog objasnio kakva nas zima čeka: BIĆE SNEGA, temperatura pada i na -20 stepeni

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio dugoročnu prognozu za prvu polovinu novembra u kojoj se predviđaju snežne padavine.

Naime, na Zlatiboru će prvi sneg ove sezone pasti baš u novembru.

meteo sneg
foto: RHMZ

Kako najavljuje RHMZ, sneg se na ovoj planini očekuje od 14. novembra. Do tada će vreme uglavnom biti kišovito i prohladno, temperatura će biti desetak stepeni. Onda od 14. novembra u grafikonu RHMZ stoji oznaka za snežne padavine i pad temperature do nule.

Ipak, prema grafikonu RHMZ-a, prvi sneg je već padao na Kopaoniku i to u oktobru, a prvi naredni očekuje 2. novembra.

meteo sneg
foto: RHMZ

Kada je reč o drugim gradovima Srbije, nema najave snega, barem za prvi deo novmebra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

BEOGRAD
BEOGRADfoto: RHMZ

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

NIŠ
NIŠfoto: RHMZ
NOVI SAD
NOVI SADfoto: RHMZ
KRAGUJEVAC
KRAGUJEVACfoto: RHMZ

Decembar će u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, a u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji topliji i prosečno vlažan. Januar će biti laži i prosečno vlažan, a RHMZ najavljuje i slabe ili umerene jutarnje mrazevi tokom treće dekade januara.

Inače, meteorolog Ivan Ristić rekao je za Kurir da nas ove zime očekuju tri hladnija perioda koja će našoj zemlji doneti snežne padavine. Vreme tokom ove zime biće uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog.

- U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i sneg. Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje.

Prema njegovim rečima prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića, koji će trajati oko 20 dana, i ujedno biti i najhladniji deo godine. Temperature na visoravnima spuštaće se i do -20.

Drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do deset dana, ali će doneti puno snega i formiranje snežnog pokrivača.

Takođe, treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track