KOLIKO JE SATI KOD VAS? Jeste li pomerili kazaljke unazad, noćas počelo zimsko računanje vremena
Foto: Shutterstock

kako promena utiče na nas

KOLIKO JE SATI KOD VAS? Jeste li pomerili kazaljke unazad, noćas počelo zimsko računanje vremena

Društvo -

BEOGRAD - Pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, noćas je počelo zimsko računanje vremena.

Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope prestalo je prošle noći u 03.00 sata kada su časovnici vraćeni jedan sat unazad, na 02.00.

U Srbiiji to utvrđuje Direkcija Ministarstva privrede za mere i dragocene metale.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi - uštede struje, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Samo trećina zemalja u svetu praktikuje letnje računanje vremena, a velika većina je u Evropi. U Evropi samo Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Island, Rusija i Turska ne primenjuju pomeranje sata dvaput godišnje - na početku i kraju letnjeg računanja vremena.

zimsko računanje vremena, pomeranje sata
foto: Shutterstock

Evropska unija je pre nekoliko godina najavila da će ukinuti letnje računanje vremena zbog izostanka veće koristi od toga, a i zato jer ta promena računanja dvaput godišnje izaziva prevelike troškove, ali ukidanje se još nije dogodilo.

Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali i dalje treba da ga usvoje države članice.

EU je odlučila 2021. godine da prepusti svojim članicama da odluče da li će stalno imati "letnje" ili ranije uobičajeno "zimsko" računanje vremena.

Zato su u zemljama EU i ove jeseni časovnici vraćeni za jedan sat unatrag, jer nisu odlučile o tom predlogu Evropske komisije od pre tri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata u poslednju nedelju marta i ponovno pomeranje u poslednju nedelju oktobra.

Van Evrope letnje računanje vremena je uobičajeno u Severnoj Americi gde ga koristi deo SAD i Kanade kao i u Latinskoj Americi i na Karibima. Egipat je jedina afrička zemlja koja menja vreme. Časovnike će većina Amerikanaca pomeriti u nedelju, 5. novembra.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track