AKCIJA ZAMENE DOTRAJALE MREŽE NISKOG NAPONA: Još 13.000 stubova do kraja godine
Foto: EPS

AKCIJA ZAMENE DOTRAJALE MREŽE NISKOG NAPONA: Još 13.000 stubova do kraja godine

Društvo -

Širom Srbije je u toku zamena starih drvenih stubova novim betonskim, a aluminijumsko-čelični provodnici se menjaju mnogo otpornijim samonosivim kablovskim snopom

U velikoj akciji Elektrodistribucije Srbije za obnovu mreže niskog napona do sada je zamenjeno čak 10.000 stubova. Planirano je da se do kraja godine podigne još oko 13.000 betonskih stubova umesto starih, drevnih. Čitav posao vredan tri milijarde dinara finansira Elektrodistribucija Srbije da bi korisnici dobili kvalitetniju mrežu i da bi se smanjili tehnički gubici električne energije.

Projekat je tako veliki da se stubovi nabavljaju i na stranom tržištu. Treba ozbiljno organizovati transport, pa dopremanje stubova do mesta rada. Često se radi u planinama, gde je potrebno raskresati stabla duž mreže, a ponegde i angažovati tešku mehanizaciju za izgradnju pristupnih puteva. Sve to zahteva jaku logistiku, pa su rukovodioci Elektrodistribucije Srbije i izvođači radova na sastanku u Kraljevu razmotrili dalje korake za napredak projekta i zajedno obišli radove na terenu.

- Pregledali smo brojne tabele, sprovedena je javna nabavka, nabavljene su hiljade stubova, kilometri snopa, zajedno sa lokalnim samoupravama su izabrane lokacije gde je najhitnije raditi. U ograncima Elektrodistribucije Srbije su prikupljene dozvole i dokumentacija. Činimo sve da se dinamika realizacije ispoštuje, jer tako drastično podižemo kvalitet života građana, a to je najvažnije – rečeno je nakon sastanka.

Zajedno sa direktorom Elektrodistribucije Kraljevo Nikolom Đorđevićem obišli su novu mrežu u kraljevačkom selu Čukujevac gde je zamenjeno 28 drvenih stubova. Montirano je u više pravaca 2.860 metara samonosivog kablovskog snopa. Vrednost radova i opreme je oko 5,5 miliona dinara, ali će i kvalitet napajanje električnom energijom biti mnogo bolji.

Sledeća lokacija je bila selo Padež, gde je domaćin bio direktor ogranka ED Kruševac Saša Ćirić. Tamo su radovi bili u toku i na nove stubove su radnici provlačili snop. Zamenjeno je ukupno 46 stubova i 3,3 kilometra snopa. Investicije vredna nešto više od 10 miliona dinara osiguraće stabilno i pouzdano napajanje električnom energijom za oko 700 stanovnika sela Padež.

Radovi po prioritetu

Rekonstrukcija mreža širom distributivnih područja Kraljevo, Kragujevac i Niš poboljšaće naponske prilike za veliki broj korisnika. Radi se u selima i urbanim područjima, u ravničarskim i brdsko-planinskim predelima. Prioritet imaju mreže kod kojih su uočeni najduži i najčešći prekidi u napajanju, a vodilo se računa i pritužbama kupaca na terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track