SVEČANA AKADEMIJA PET VUKOVIH ŠKOLA: Zajedničkom Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture u Loznici obeležen Mitrovdan
Foto: Kurir/T.Ilić

SVEČANA AKADEMIJA PET VUKOVIH ŠKOLA: Zajedničkom Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture u Loznici obeležen Mitrovdan

Društvo -

LOZNICA – Zajedničkom Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture sve škole koje nose ime Vuka Stefanovića Karadžića na području Grada Loznice obeležile su u sredu Mitrovdan, svoj i dan rođenja reformatora srpskog jezika. U prigodnoj proslavi, koja je drugi put uzastopno ovako organizovana, učestvovale su Gimnazija ‘’Vuk Karadžić’’, osnovne škole ‘’Vuk Karadžić’’ iz Loznice i Lipnice, istoimena Osnovna muzička škola (OMŠ) kao i Vukova spomen škola iz Tršića.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Posle ’’Himne Vuku’’ koju je izveo hor OMŠ u ime direktora svih pet škola obratio se Darko Nestorović, čelni čovek lozničke gimnazije, koji je kazao da je divna slika prepuna sala predstavnika grada, direktora lozničkih škola, prosvetnih radnika, đaka i roditelja i da će i dalje nastojati da opravdaju ime koje nose.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Prošle školske godne učenici ovih Vukovih škola osvojili su pregršt nagrada, od školskog do međunarodnih takmičenja, i na tome im čestitam. Hvala svim profesorima i učenicima koji su nastavili da postižu dobre rezultate na svim nivoima kao i onima koji su večerašnji program pripremali više od dva meseca – kazao je on.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Lepo je pet škola videti pod jednim krovom, kazala je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, koja je ime gradske uprave školama čestitala njihov dan. Kako je rekla, Vuk je na bogatu evropsku kulturnu trpezu izneo dragulje srpske epske narodne tradicije i takvo blago zadivilo je velikane kao što su Gete, braća Grim i Puškin.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Vuka je iznedrila siromašna, ali poštena kuća, živeo je u porobljenoj zemlji, stvarao u vreme Prvog srpskog ustanka, a uspeo je da stekne nekoliko počasnih doktorata i postao ugledni reformator, sakupljač narodnih umotvorina, pisac prvog rječnika i najznačajnija ličnost srpske književnosti 19. veka. Nemojte dozvoliti da vas danas u miru porobe internet, lažne potrebe, sve što vam krade dušu i slobodu. Mudri Vuk je rekao da je jezik hranitelj naroda i dokle živi jezik živi i narod. Naš zajednički zadatak je da, poput Vuka, negujemo srpski jezik, čuvamo kulturu i nacionalni identitet. Vukov zavičaj i nasleđe je srpski jezik, Vukovo nasleđe su i sva deca koja ćirilicu uče i tim pismom pišu, tako da smo svi mi Vukovci, Vukovi sinovi i kćeri – rekla je ona.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Na drugoj zajedničkoj proslavi dana škola nazvanih po velikanu srpskog jezika i književnosti, znamenitog Tršićanina, svaka od njih se predstavila programom u kome se sviralo, recitovalo, pevalo i glumilo.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track