"SRBIJA ĆE BITI PRINUĐENA DA ISPORUČI MIROSLAVA HRVATSKOJ?" Advokat: Deda koji je oteo unuku iz doma sada ima CRVENU POTERNICU
Foto: Dado Đilas

KURIR TV

"SRBIJA ĆE BITI PRINUĐENA DA ISPORUČI MIROSLAVA HRVATSKOJ?" Advokat: Deda koji je oteo unuku iz doma sada ima CRVENU POTERNICU

Društvo -

Postoji ona čuvena scena iz domaće serije "Vruć vetar" kada Čkalja pita gde se to deli pravda i konstatuje da za pravdu moraš da se boriš.

Svako od nas sigurno se nekada našao u situaciji da narodski rečeno, nije mogao da istera pravdu. Ali šta se desi kada neki odu korak dalje i uzmu pravdu u svoje ruke i koliko to može da bude opasno?

Advokat Aleksandar Radivojević gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je govorio o uzimanju pravde u svoje ruke iz pravnog ugla.

- Najjednostavnije rečeno država ne dozvoljava da se uzima pravda u svoje ruke. Način kako se pravo i pravda sprovode mora biti u rukama države. Niko ne sme da uzme pravdu u svoje ruke, to je apsolutni aksiom. Nešto oko čega nema raspravljanja. Čak u određenim situacijama uzimanje pravde u svoje ruke predstavlja otežavajuću okolnost iz razloga što svaki vid osvete vuče ka kvalifikovanim i težim oblicima krivičnog dela. Mora se imati poverenja u državu u situaciji kada je država organizovana i kada funkcionište. Gde nastaje problem? Problem nastaje kada se izgubi poverenje u institucije države. Problem nastaje kada neko smatra da nije zadovoljan odlukama državnih organa i načinom kako to funkcioniše i onda uzima pravdu u svoje ruke - rekao je Radivojević.

Miroslav Veršegi

Podsetimo, deda Miroslav, unuka i njegov sin Milan imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre četiri godine sa ocem preselila u Hrvatsku. Godinu i po je devojčica provela u domu jer ju je Centar za socijalni rad u Osijeku oduzeo od Milana, koji je zbog posla ostavio dete komšinici na čuvanje i s njom potpisao ugovor.

Godinu i po je Miroslavu htelo da prepukne srce svakoga puta kada je morao da je tamo ostavi nakon posete. A ona ga je molila da je povede sa sobom. Plakala. Molila. Tog 19. juna duboko je udahnuo, uzeo unuku i krenuo u Srbiju. Nije se ni osvrnuo. U Hrvatskoj su odmah proglasili otmicu, tražili su da osmogodišnju devojčicu vrati.

Miroslav Veršegi, Marija Veršegi
foto: Zorana Jevtić

Opštinski sud u Osijeku izdao je evropski nalog za hapšenje Miroslava Veršegija, koji je 19. juna 2022. godine oteo svoju unuku iz doma za decu u Osijeku i doveo je u Srbiju, ali je njemu rešenje stiglo tek pre nedelju dana. Ročište je bilo održano juče, a Veršegiju preti i do deset godina zatvora!

Advokat se dotakao ovog slučaja dede Miroslava.

- Pravo ima svoja kruta pravila oko toga na koji način treba postupati. Ukoliko je pravo pobedilo da je dete dodeljeno onom bračnom drugu kome i treba da bude dodeljeno, to je nešto što mora da se sprovede. Ova situacija u kojoj je deda prečicom hteo da završi celu tu priču. Pa je dete odveo bez znanja ikoga u susednu državu. Iniciralo je postupak po kome su državni organi Hrvatske pokrenuli krivični postupak protiv njega zbog krivičnog dela otmice ili drugih - rekao je Radivojević:

03:36

SRBIJA ĆE BITI PRINUĐENA DA ISPORUČI MIROSLAVA HRVATSKOJ! Advokat: Deda koji je oteo unuku iz doma sada ima CRVENU POTERNICU

- On je imao zakazano ročište i na njemu se nije pojavio. Da li se plaši određenog pritvora ako pređe granicu, ne ulazim u celu tu priču. Onda je sud uradio, ono što je bi uradilo verovatno i naš, izdao je tu tzv. međunarodnu crvenu poternicu. Plašim se da će biti prinuđeni da odgovore na taj međunarodni zahtev i da isporuče okrivljenog.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:43

REČI DEVOJČICE KOJU JE DEDA OTEO IZ DOMA U HRVATSKOJ PARAJU SRCE: Tamo mi nije bilo lepo! Otkrila za Kurir šta joj nedostaje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja