POČAST STUDENTIMA HEROJIMA PRVOG SVETSKOG RATA: Više od 350 studenata borilo se protiv okupatora u jednicama Srpske vojske! (FOTO)
Prof. dr Vladan Đokić i studentkinja prorektorka Ana Grčić, Foto: Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu

POČAST STUDENTIMA HEROJIMA PRVOG SVETSKOG RATA: Više od 350 studenata borilo se protiv okupatora u jednicama Srpske vojske! (FOTO)

Društvo -

Povodom Dana primirja i 105 godina od pobede Srbije i zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i studentkinja prorektorka Ana Grčić položili su cveće na spomen ploče na kojima su uklesana imena studenata Univerziteta u Beogradu poginulih u oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu, saopštio je Univerzitet.

Četiri velike spomen ploče od mermera nalaze se u auli Rektorata Univerziteta u Beogradu i u njih je urezano više od 350 imena studenata našeg univerziteta, koji su se protiv okupatora borili u jedinicama Srpske vojske u otadžbini i na svim frontovima, kao regruti i dobrovoljci, navodi se u saopštenju Univerziteta.

1 / 4 Foto: Univerzitet u Beogradu

Među junacima čija su imena uklesana u zidove Kapetan Mišinog zdanja je i čuveni pesnik Milutin Bojić, autor veličanstvene ”Plave grobnice”, koji je kao student Filozofskog fakulteta i srpski vojnik u 25. godini života preminuo u Solunu od posledica bolesti i iscrpljenosti, a sahranjen je na Vojničkom groblju Zejtinlik.

- U svojoj 215 godina dugoj istoriji, Univerzitet u Beogradu samo dva puta prekidao je rad - za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Naši studenti i profesori bili su junaci, borci za slobodu Srbije. Na samom ulazu u Rektorat njihova slavna imena uklesana su u znak najveće zahvalnosti i večnog pamćenja - rekao je rektor Đokić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track