NA REDU JE ZATVOREN BAZEN: Nova ulaganja u lozničku sportsku infrastrukturu (FOTO)
Foto: T.I.

NA REDU JE ZATVOREN BAZEN: Nova ulaganja u lozničku sportsku infrastrukturu (FOTO)

Društvo -

LOZNICA – Loznički Lagator već sada na malom prostoru ima ozbiljnu sportsku infrastrukturu, ali se gradska uprava time ne zadovoljava već planira nova ulaganja koja će omogućiti još bogatuju ponudu profesionalnim sportistima, ali i rekreativcima. Grad je raspisao javnu nabavku projektno-tehničke dokumentacije za izradu idejnog rešenja, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje za objekat zatvorenog bazena bruto površine od oko 5.000 metara kvadrаtnih metara.

Prema podacima navedenim u projektnom zadatku, predviđena je izgradnja dva zatvorena bazena – olimpijskog po FINA standardima, dimenzija 50×25 metara i dubine minimum 2,2 metra, površine 1.250 m 2 i dečjeg, 25×12,5 metara, najmanje dubine 0,9 metara, od 312,5m 2, koji će služiti i za obuku neplivača i nastavu fizičkog vaspitanja.

Loznica, zatvoren bazen
foto: T.I.

Projektom su predviđene tribine za oko 300 posetilaca, svlačionice sa garderobama, toaleti sa tuševima, medicinska i spasilačka služba kao i prateći sadržaji, teretane, fitnes, spa centar, picerija, saloni lepote, kafe bar, restoran, radnja za prodaju sportske opreme i drugo, a predviđene su i prostorije vaterpolo, plivačkog i ronilačkog kluba i slično. Tender je otvoren do 5. decembra u podne, a rok za izradu tražene dokumentacije pet meseci tako da do juna sve treba da bude gotovo i usledi javna nabavka za izbor izvođača.

Loznica, zatvoren bazen
foto: T.I.

Kako je navedeno u projektnom zadatku zatvoreni bazen je namenjen osobama svih uzrasta, poseban akcenat je na radu sa decom, neplivačima kao i sa ranjivim kategorijama stanovništva (deci sa deformitetom kičme, osobama sa invaliditetom i dr.), ovim objektom privući će se turisti, organizovati sportske i takmičarske manifestacije i stvoriti vrhunski uslovi za treninge i međunarodna takmičenja, a sportski klubovi imaće mogućnosti da pripreme izvode na bazenima i aktivni trening i u zimskom periodu. Navodi se i da nacionalni klubovi planiraju pripreme na novom stadionu u Loznicu pa je veliko i interesovanje za postojanjem odgovarajućeg bazena i drugih pratećih sadržaja.

Loznica, zatvoren bazen
foto: T.I.

Prema informacijama iz gradske uprave zatvoreni bazen nalazio bi se iza postojećeg gradskog kupališta, pored budućeg atletskog stadiona. Time bi se ponuda Lagatora proširila jer se na toj lokaciji već nalaze sportska sala UFK ‘’Lagator’’ koja je poslednjih godina značajno obnovljena, promenjena je rasveta, nabavljen ring po AIBA standardu, ima koševe i parket po FIBA standardu, rukometne golove po IHF standardu, zamenjene su sve stolica na obe tribine i ispunjava uslove za odigravanje međunarodnih utakmica svih dvoranskih sportova.

Loznica, zatvoren bazen
foto: T.I.

Tako su nedavno u ‘’Lagatoru’’ igrane utakmice grupne faze Lige šampiona u futsalu. Na Lagatoru je otvoren olimpijski i dečji bazen kao i igralište za mali fudbal, odbojku i rukomet, a tu se nalazi i novi istoimeni fudbalski stadion, najveći i najmoderniji sportski objekat u Loznici. Sa budućim zatvorenim bazenom i završenim atletskim stadionom, čija je prva faza gotova, ponuda će biti zaokružena. Inače, Loznica na godišnjem nivou iz budžeta finansira više od 80 klubova i skoro pet hiljada sportista.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track