MINISTAR JOVANOVIĆ NA PROMOCIJI BELE KNJIGE 2023: Predstavljene aktivnosti Vlade, na unapređenje poslovne i investicione klime
Foto: Marina Jančević

napredak

MINISTAR JOVANOVIĆ NA PROMOCIJI BELE KNJIGE 2023: Predstavljene aktivnosti Vlade, na unapređenje poslovne i investicione klime

Društvo -

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, učestvovao je na ministarskom panelu povodom predstavljanja Bele knjige 2023 Saveta stranih investitora, u Beogradu.

Na ovogodišnjoj promociji Bele knjige predstavljene su aktivnosti Vlade, posebno one koje su usmerene na unapređenje poslovne i investicione klime, dok su oblasti telekomunikacija i digitalizacije svrstane u prvih 10 oblasti po napretku.

„Izrada i donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama u transparentnom procesu u kojem su bili uključeni predstavnici Saveta stranih investitora i operatora, predstavlja značajan korak napred u procesu unapređenja postojećeg regulatornog okvira i njegovo usaglašavanje sa potrebama operatora i korisnika, uz usklađivanje sa regulatornom praksom Evropske unije, što je od značaja za dalji razvoj tržišta elektronskih komunikacija u Republici Srbiji.

bele knjige
foto: Marina Jančević

Ključne novine u novom Zakonu o elektronskim komunikacijama su uvođenje registracije krajnjih korisnika usluge sa plaćanjem unapred (pripejd), izdavanje elektronskih računa za usluge koje pružaju operatori i veća uloga RATEL-a prilikom vansudskog rešavanja sporova.

Takođe, značajnu novinu predstavlja i ukidanje obaveze pribavljanja pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencijskog spektra za svaku baznu stanicu u okviru radio-frekvencijskog spektra za koji se izdaje dozvola na osnovu javnog nadmetanja, već postoji samo obaveza njihovog evidentiranja elektronskim putem. U godini za nama, nastavljen je trend rasta upotrebe i oslanjanja na informaciono- komunikacione tehnologije u svakodnevnom životu i poslovanju.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, broj građana koji koriste internet u Srbiji 2021. godine povećan je za 7% u odnosu na prethodnu godinu i sada iznosi 81,2%. U februaru 2023. godine, Vlada Republike Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period 2023-2024. Aktivnosti u ovom Akcionom planu su formulisane tako da doprinose unapređenju digitalnih veština svih građana. Takođe, u maju 2023 godine, Vlada je usvojila program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative „ePAPIR“ za period 2023-2025 čime se dalje nastavlja rad na aktivnostima digitalizacije i unapređenja infrastrukture za pružanje digitalnih usluga.

bele knjige
foto: Marina Jančević

U avgustu 2023. godine dostignut je broj od dva miliona građana koji imaju nalog na portalu eUprava. Tome doprinosi činjenica da se broj servisa koje eUprava podržava, kontinuirano povećava, olakšavajući građanima korišćenje brojnih usluga kako u domenu državnog tako i u domenu privatnog sektora“, rekao je ministar Jovanović i dodao da je Državni data centar u Kragujevcu ove godine dobio Sertifikat po standardu EN 50600 klase 5 (tier 4) koji označava ispunjavanje najvećeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka.

Savet stranih investitora okuplja strane kompanije koje posluju u Srbiji, udružene sa misijom da aktivno promovišu i razvijaju predvidljivo, konkurentno i održivo poslovno i investiciono okruženje kroz otvoren dijalog sa Vladom Republike Srbije i drugim relevantnim zainteresovanim stranama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track