EVROPA SE PRIPREMA ZA ARKTIČKU EKSPLOZIJU: Prava rana zima i obilniji sneg stižu i na Balkan a evo gde se očekuje najviše padavina
Ilustracija, Arhivska fotografija, Foto: RINA

EVROPA SE PRIPREMA ZA ARKTIČKU EKSPLOZIJU: Prava rana zima i obilniji sneg stižu i na Balkan a evo gde se očekuje najviše padavina

Društvo -

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tokom noći na petak i u subotu u ruralnim delovima Škotske pasti na čak minus šest stepeni, a u nekim delovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljena je i mećava.

- Stiže nam ‘arktička eksplozija‘. Jaka kiša i oluje moguće su u severnim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Velsu trebalo da bude suvo - izjavio je Ejdan Mekgivern iz Kancelarije za meteorologiju, The Telegraph.

- Do kraja nedelje hladni vetrovi stizaće sa severa. Ove nedelje biće hladnije i biće snega uglavnom iznad brda severne Škotske. Ali drugde, u područjima s visokim pritiskom, u petak i početkom vikenda biće uglavnom suvo - dodao je.

Kris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički vazduh proširiti na veći deo Velike Britanije tokom sledećih nekoliko dana. Agencija za zaštitu životne sredine izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u delovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Sufolka i Eseksa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

Stiže prava rana zima i na Balkan

Sinoptička situacija u Evropi idućih dana znatno će se promeniti, piše Istramet. Zbog razvoja anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš deo Evrope prodreće velika količina hladnog vazduha. Temperature će pasti ispod proseka u celoj središnjoj i istočnoj Evropi, a odstupanje će najizraženije biti u središnjem Balkanu uz temperature i do 10 stepeni ispod proseka. Jutarnje temperature početkom iduće nedelje u višim predelima bi se mogle sniziti na -10 °C, a u našem području i do -5 °C.

Prodor hladnog vazduha biće vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklona, međutim južnije u odnosu na naše krajeve pa se ne očekuju jače zahlađenje. Ciklon će se verovatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premeštati prema istoku preko Grčke.

U takvoj situaciji obilniji sneg očekuje središnje delove Balkana, a zatim s daljim premeštanjem ciklona i istočnu Evropu gde će se susresti vrlo hladan vazduh polarnog porekla i vlažan vazduh s juga Evrope. Najviše snega očekuje Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku, Baltičke zemlje i zapad Rusije. Temperature zadržaće se ispod proseka u našem delu Evrope desetak dana, a možda i duže.

U Srbiji za vikend veoma hladno

Inače, u Srbiji do kraja sedmice zadržaće se oblačno vreme, za vikend i veoma hladno, sa čestim padavinama: kišom u nižim, snegom u brdsko-planinskim predelima uz formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača. Veća količina padavina očekuje se u petak u drugom delu dana i u subotu. Takođe, u subotu sa padom temperature, kao i u nedelјu, uslova za sneg biće ponegde i u nižim predelima Srbije, a manja verovatnoća pojave je na severu zemlјe.

Kurir.rs/Jutarnji, Večernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track