LAKŠA ŠTEDNJA ENERGIJE I MANJI GUBICI NA MREŽI
Foto: Radenko Živković

LAKŠA ŠTEDNJA ENERGIJE I MANJI GUBICI NA MREŽI

Društvo -

Potrošnju struje mere pametna brojila

Počelo uvođenje brojila za daljinsko očitavanje potrošnje u Beogradu i Novom Sadu U prvoj fazi zamena 470.000 brojila

Nova pametna brojila za električnu energiju biće ugrađena kod 470.000 korisnika u Srbiji u prvoj fazi zamene mernih uređaja za koju je država obezbedila 110 miliona evra iz IPA fondova EU. Elektrodistribucija Srbije je već pokrenula ovaj veliki posao koji će omogućiti daljinsko očitavanje brojila i eliminisati eventualne greške u očitavanju

- Zamena brojila je potpuno besplatna za građane i firme i traje uobičajenih 20 minuta. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu. Prva faza projekta krenula je od Beograda i Novog Sada. Ugrađujemo brojila proizvedena u Srbiji, od tri domaća proizvođača koji su pobedili na tenderu – rekli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Projekat će biti proširen sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB), a plan je da se najveći deo od ukupno 3,78 miliona brojila u narednih nekoliko godina zameni pametnim u okviru modernizacije sistema.

- Država je obezbedila više od 180 miliona evra investicija u distributivni sistem, što je rekordan iznos u poslednjih nekoliko decenija. Modernizujemo niskonaponsku mrežu širom Srbije sa ciljem da građani imaju sigurno i pouzdano snabdevanje, da smanjimo prekide u napajanju i da se unapredi efikasnost upravljanja mrežom. Uvođenje pametnih brojila doprineće da umanjimo gubitke na mreži, bolje upravljamo potrošnjom, ali i brže reagujemo na kvarove i otklanjanje problema, što je važno zbog energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine. Očekujemo da Elektrodistribucija Srbije maksimalno efikasno realizuje ovaj projekat u najkraćem mogućem roku - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja što takođe potvrđuje Direkcija.

- Upravo ugradnjom pametnih brojila sa modernom tehnologijom dobija se precizniji obračun potrošnje struje. Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i u bazu podataka – rekli su u Elektrodistribuciji Srbije i dodali da brojila automatski prebacuju i sa više na nižu tarifu.

Monter
foto: Vladimir Ognjanović

Savremena digitalna brojila, ili kako ih još nazivamo „pametna” neophodna su svima koji žele da budu kupci proizvođači električne energije. Uvođenje infrastrukture pametnih brojila je neophodno i daje nove mogućnosti za korisnike, u zavisnosti od tipa brojila koje se ugrađuje. Osim daljinskog očitavanja, koje smanjuje troškove distribucijama, omogućava i uvođenje dinamične tarife što će se očekuje u nekoj daljoj budućnosti.

I Nemačka kaska

Prema analizi EU agencije za saradnju regulatora u energetici (ACER) od 27 zemalja članica, 13 je završilo uvođenje pametnih brojila sa više od 80 odsto pokrivenosti tržišta, Portugalija, Austrija i Irska napreduju ka ispunjenju cilja u 2024. godini, dok čak 11 država daleko zaostaje. Belgija, Hrvatska, Poljska, Slovačka, Litvanija i Mađarska jedva da su započele, dok Bugarska, Kipar, Češka, Nemačka i Grčka imaju zanemarljiv broj ili uopšte nemaju pametna bojila za električnu energiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track