OVAKO IZGLEDA ZLOGLASNA HITLEROVA DIREKTIVA KOJU JE SRBIJA KUPILA Evo šta tačno sadrži dokument napravljen u 13 originala
Foto: Printscreen/Facebook

OVAKO IZGLEDA ZLOGLASNA HITLEROVA DIREKTIVA KOJU JE SRBIJA KUPILA Evo šta tačno sadrži dokument napravljen u 13 originala

Društvo -

Srbija je kupila danas u popodnevnim časovima zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Vlada Republike Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u 13 originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Adolf Hitler
foto: Printscreen/Facebook

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Adolf Hitler
foto: Printscreen/Facebook

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.

Adolf Hitler
foto: Printscreen/Facebook

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Republike Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Kurir.rs

Bonus video:

14:58

NACIZAM JE PRVO NASTAO U LONDONU, A HITLER JE BIO ENGLESKI AGENT OD 1912. Lučić o ratu u Ukrajini: RUSIJA MORA DA OVLADA DUNAVOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track