RAZOTKRIVENA MISTERIJA SVEŽEG CVEĆA NA SPOMENIKU SLIKARKI: Evo ko i zašto 6 godina svakog dana dolazi, a razlog će vas oduševiti!
Lep prizor u Nišu, Foto: Niške vesti

NIŠLIJE DUGO BILE ZBUNJENE

RAZOTKRIVENA MISTERIJA SVEŽEG CVEĆA NA SPOMENIKU SLIKARKI: Evo ko i zašto 6 godina svakog dana dolazi, a razlog će vas oduševiti!

Društvo -

U naručju Nadežde Petrović, tačnije njenog spomenika na niškom keju, uvek možete da vidite bukete svežeg cveća. Dugo je bila misterija ko to cveće ostavlja tu a onda su ih Nišlije otkrile, u njihovoj divnoj nameri...

Da spomenik zakite najlepšim bojama prirode, Ljiljana i Milan Nikolić zaljubljenici i poštovaoci lika i dela Nadežde Petrović su tu skoro svakog dana.

Skoro svakoga dana novi buket
Skoro svakoga dana novi buketfoto: Niške vesti

Nikolići žive u blizini spomenika Nadeždi Petrović i kako kaže Milan za Niške Vesti vrlo rado i često šetaju obalom Nišave i kroz Tvrđavu.

Ljiljana i Milan svesni su pažnje koju su izazvali ostavljanjem cveća u naručje Nadeždi i kažu, drago im je da njihove Nišlije prepoznaju njihovu dobru nameru.

Čačanka koja je prvu likovnu koloniju smestila u Niš

Nadežda Petrović je bila srpska slikarka krajem XIX i početkom XX veka. Jedna je od najpoznatijih srpskih impresionista i najvažnija srpska slikarka tog perioda.

Rođena je u Čačku 11. ili 12. oktobra 1873. godine od oca Dimitrija-Mite Petrovića i majke Mileve, sestričine Svetozara Miletića. Njen mlađi brat je književnik Rastko Petrović. A Niš će Nadeždu pamtiti i po tome što je prvu likovnu koloniju na Balkanu rešila da otvori upravo u Sićevu.

- Ima da mi već više od 5-6 godina ostavljamo cveće na spomenik, a sve je počelo kada smo jednom prilikom gledali kako Kolo srpskih sestara ovde na spomenik ostavlja cveće. Nama je taj prizor bio predivan. Kako Kolo dolazi dva puta godišnje na dan rođenja i dan smrti Nadežde Petrović mi smo želeli da i u međuvremenu ovaj spomenik ukrasimo cvećem. Tako smo odlučili moja supruga i ja da ćemo uvek kada smo u prilici da ostavljamo sveže cveće. Menjamo cveće koliko često stignemo jer tu često šetamo - kaže Milan za Niške Vesti.

On dodaje da im ova samoustanovljena obaveza danas predstavlja pravo zadovoljstvo i čast jer je kako kaže ovaj Nišlija to samo znak poštovanja prema jednoj tako požrtvovanoj, angažovanoj i kreativnoj ličnosti kao što je bila naša legendarna slikarka.

Nišlije podržavaju ono što Nikolići rade
Nišlije podržavaju ono što Nikolići radefoto: Niške vesti

- Ona je bila tako divna ličnost puna poštovanja prema tradiciji, ona je i jedina žena čiji je lik na novčanici, o njoj ima toliko toga divnog da se pripoveda. Ona je za Niš vezana samo kroz Koloniju u Sićevu a opet je dobila ovako značajno mesto u samom centru grada - završava Milan.

Njihova "akcija ukrašavanja spomenika" nije prestajala ni 2020. godine, u doba korone kada je Milan uz masku ostavljao cveće na spomenik.

Kurir/Niške vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track