STIGLO VIŠE OD 2.000 LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA: Evo šta policija prvo proverava, koji predmeti su sumnjivi i šta sa njima radi!
Foto: RINA

alarmantno

STIGLO VIŠE OD 2.000 LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA: Evo šta policija prvo proverava, koji predmeti su sumnjivi i šta sa njima radi!

Društvo -

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 lažnih dojava o postavljenim bombama, na meti su između ostalog bile osnove i srednje škole, kao i druge javne ustanove.

Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade gostujući na Radio-televiziji Srbije je kazao da policija ne radi sa pretpostavkama, već sa činjenicama, istakavši da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

Radojko Caran
Radojko Caranfoto: Nikola Anđić

- Najčešće su na meti bile osnovne i srednje škole, fakulteti i Aerodrom Nikola Tesla u ranijem periodu - kazao je Caran.

Naveo je da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Aerodrom Nikola Tesla, Aerodrom
foto: Kurir Televizija

- Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava - ukazao je Caran.

Podseća na prošlogodišnju situaciju kada su sve škole u Srbiji primile dojave o postavljenim bombama. Sve škole su bile evakuisane i nisu radile dok nisu bile pregledane, a za to je bilo potrebno nekoliko dana.

škola, đak, prvak, prvaci, đak prvak
foto: Printscreen/RTS

Na pitanje koliko vremenski traje pregled objekta, Caran je rekao da to zavisi od veličine objekta i broja pripadnika MUP koji su na terenu.

- Pristupa se planski, pregleda se sektor po sektor i obraća se pažnja na sve sumnjive predmete, predmete koji ne pripadaju tom prostoru ili osobama koje borave u tom prostoru - objasnio je Caran.

Prema njegovim rečima, kada se takav predmet pronađe, dolaze kontradiverzione ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i proveravaju predmet.

OŠ 20. oktobar, Bomba, Policija, osnovna skola
foto: Zorana Jevtić, BETAPHOTO DRAGAN GOJIC, BETA Amir Hamzagić

Za nas je taj sumnjiv predmet opasan dok se ne proveri, ukazuje Caran uz poruku da policija ne radi sa pretpostavkama, nego sa činjenicama.

Na pitanje šta bi preporučio građanima i deci koji su u objektima u koje je stigla dojava o bombi, Caran je rekao da je najvažnije da ne paniče.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja