U SUBOTU MNOGI SRBI SLAVE, A RETKO KO ZNA ZA OVAJ OBIČAJ: Ako želite da vam godina bude zdrava treba da uradite OVO!
Foto: printscreen

SVETI ALIMPIJE STOLNIK

U SUBOTU MNOGI SRBI SLAVE, A RETKO KO ZNA ZA OVAJ OBIČAJ: Ako želite da vam godina bude zdrava treba da uradite OVO!

Društvo -

Srprska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu slave veliki crkveni praznik posvećen svetom Alimpiju Stolniku, u narodnu poznatiji i kao Alimpijevdan koje mnoge srpske pravoslavne porodice slave kao krsnu slavu.

Alimpijevdan je krsna slava, koja se slavi u Srba iako je u crkvenom kalendaru obeležena crnim slovom. Sveti Alimpije u mladosti je služio kao đakon u današnjem Jedrenu.

Važan običaj

Željan usamljeničkog života, udaljio se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je zlehudo mesto puno demona i nečistih sila. Tu je poboo krst i sazidao hram u čast svete Jefimije, svoje zaštitnice.

Alimpije Stolpnik
foto: Wikipedia

Prema predanju, pored hrama podigao je visok stub, popeo se na njega i tu u postu i molitvama proveo 53 godine. U početku su se ljudi smejali njegovom podvigu, a onda počeli i da ga poštuju i da se okupljaju oko njega. Zatim su tu nikla i dva manastira, ženski i muški, a monahinje i monasi izabrali su ga za svog duhovnika. Navodno, ovaj pravednik doživeo je stotu godinu i upokojio se 640. godine.

Narodna verovanja i običaji

Kod Srba postoji verovanje da je Sv. Alimpije pregazio kugu, zaustavio gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda. Praznuju ga stočari, pa se na njegov dan ne upreže tegleća stoka.

Na taj dan odlazi se rano u crkvu da bi sve bilo zdravo u narednoj godini.

Kurir.rs/ Magazin novosti

Bonus video:

07:10

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track