"U SLUČAJU POŽARA NE ISKLJUČIVATI STRUJU U ZGRADI!" Vatrogasac dao NEPROCENJIVE SAVETE: Ovo su KLJUČNI koraci i mere prevencije
Foto: Shutterstock, Kurir TV

kurir tv

"U SLUČAJU POŽARA NE ISKLJUČIVATI STRUJU U ZGRADI!" Vatrogasac dao NEPROCENJIVE SAVETE: Ovo su KLJUČNI koraci i mere prevencije

Društvo -

U požarima koji su se desili u poslednjih par dana u Čačku i Jajincima, dve osobe teško su povređene a jedna je nažalost preminula. Prema nezvaničnim informacijama uzrok požara su grejna tela.

Split, Požar
foto: TikTok/dalmatinskiportal

Kako možemo preventivno da delujemo kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija saznala je reporterka Kurira Tamara Stanković od Aleksandra Krstića iz Sektora za vanredne situacije.

Aleksandar Krstić
foto: Kurir tv, ž

Ulaskom u grejnu sezonu, rizik od požara u građevinskim objektima značajno se povećava. Sagovornik ističe kako su glavni uzroci ovih požara često zapušeni dimovodni kanali, nepravilna upotreba peći na čvrsto gorivo i neispravne elektroinstalacije.

- Sprečavanje je ključno - ističe sagovornik Kurir TV-a.

- Potrebno je očistiti dimovodne kanale pre početka sezone, držati gorivo dalje od potencijalnih izvora paljenja, te voditi pažnju nad pećima i uređajima za grejanje kako bismo izbegli situacije bez nadzora ili preopterećenja - ispričao je.

01:50

Vatrogasac dao NEPROCENJIVE SAVETE, posebno za one koji žive u zgradi (VIDEO)

Krstić dalje savetuje da se pre početka sezone izvrše provere električnih instalacija i uređaja za grejanje. Naglašava važnost pravovremenog reagovanja u slučaju požara.

- Ako nastane požar u stanu, treba da pokušamo da ga ugasimo, ako možemo da ga ugasimo. Zatim odmah pozvati vatrogasce na broj 193, obavestiti komšije i brzo se evakuisati iz zgrade. Nikako ne ići liftom i ne isključivati elektriku u zgradi, neko može ostati zaglavljen u liftu - savetuje Krstić.

Ove mere prevencije, ključne su za očuvanje bezbednosti tokom grejne sezone.

Kurir.rs/T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:31

EVAKUACIJA ZBOG VELIKIH POŽARA U KANADI: Vatra zahvatila severoistok zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track