SRBIJA UVODI 22 NOVE INOVATIVNE TERAPIJE! 16 su najsavremeniji lekovi za ONKOLOŠKE PACIJENTE protiv ovih oboljenja!
Foto: Shutterstock

VAŽNO!

SRBIJA UVODI 22 NOVE INOVATIVNE TERAPIJE! 16 su najsavremeniji lekovi za ONKOLOŠKE PACIJENTE protiv ovih oboljenja!

Društvo -

Srbija proširuje listu inovativnih lekova i ulaže velika finansijska sredstva u opremanje zdravstvenih ustanova širom zemlje. U utorak je zasedala Centralna lekarska komisija i na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se novi inovativni lekovi - čak 22 terapije. Od toga, 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja - karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kazala je za RTS da je to važna vest, pogotovo u momentu kad se nabavlja i dijagnostička oprema.

- Zahvaljujući toj opremi, sve veći broj oboljenja biće otkriven u ranom stadijumu i to će pratiti inovativne terapije. To su lekovi koji se nisu mogli dobiti o trošku države. Omogućavaju drastično bolji kvalitet života i znatno produžavaju život. Šest lekova su terapijske alternative - rekla je Radojević Škodrić, dodajući:

Sanja Radojević Škodrić
foto: Kurir TV

- Primer je multipla skleroza. Za gotovo sve oblike postoji terapija, ali postoji određen broj pacijenata koji najbolje reaguju upravo na terapijske alternative i one se sada nalaze na listi. To je slučaj i sa psorijazom. I za nju smo na listu stavili terapijske alternative.

Naglasila da je na listi 16 inovativnih lekova za onkološke pacijente.

- I dalje smo, nažalost, prva zemlja u Evropi po umiranju od malignih bolesti. I u svetu je porast broja obolelih od malignih bolesti, gotovo je epidemija. Zahvaljujući ovim sredstvima, uvodimo sve veći broj inovativnih lekova kojima ne možemo da smanjimo broj obolelih, ali možemo da otkrivamo bolest u ranim fazama, kako bi se postigla maksimalna efikasnost terapije i time se drastično produžio život i poboljšao njegov kvalitet.

bolnica
foto: Profimedia

Srbija ulaže velika finansijska sredstva u opremanje zdravstvenih ustanova

  • Do kraja novembra isporučeno je 10 magnetnih rezonanci u vrednosti od 1,89 milijardi dinara i ove aparate sada imaju UKC Niš, Kragujevac, KBC Zvezdara, Leskovac, Šabac, Valjevo, Čačak, Pirot, Užice i Kladovo
  • Do marta 2024. biće obezbeđeno još 12 magnetnih rezonanci za zdravstvene ustanove u Smederevu, Boru, Zaječaru, Užicu, Vranju, Vršcu, Požarevcu, Loznici, Prokuplju UKC Srbije i UKC Novi Sad
  • Do kraja godine 18 mamografa, čija je vrednost 390 miliona evra, stići će ili je već stiglo u Kladovo, Negotin, Babušnicu, Prokuplje, Sokobanju, Pirot, Vračar, Niš, Vladičin Han, Kragujevac, Surčin, Kuršumliju, Kruševac, Požarevac, Obrenovac, Vlasotince, Majdanpek i Leskovac
  • Tokom novembra su zdravstvene ustanove u 15 gradova i opština dobile ultrazvučne aparate u vrednosti od 123 miliona dinara - bolnica "Sveti Sava" u Beogradu, Novi Pazar, Niš, Čačak, Knjaževac, Zaječar, Valjevo, Užice, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Savski venac, Zemun, Grocka, Stari grad i Zvezdara

Prema njenim rečima, za sve tipove i stadijume karcinoma dojke postoje inovativne terapije, a na listu su stavljeni i lekovi protiv karcinoma prostate i pluća, malignog melanoma, kolorektalnog karcinoma, karcinoma jetre i multiplog mijeloma - malignog oboljenja krvi.

Ministarka Danica Grujičić

Magnetnu rezonancu zakazivaće lekari na pregledu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da će, zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, bez obzira na to da li ona predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba...

Danica Grujičić, Doktori, Doktorke
foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

- Kad specijalista završi pisanje izveštaja, treba da klikne na ikonicu "zakaži magnet". Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled. Računam na poštenje mojih kolega specijalista - rekla je Grujičićeva za TV Prva.

- Najvažnije je da se pacijenti na vreme javljaju na kontrolu. Država je obezbedila najsavremenije aparate, lekove... Pre desetak godina ukupno 21 inovativni lek je bio na listi, a sad smo na nju samo u jednoj godini stavili 22. Ukupno od 2017. godine, otkad postoji kontinuitet i drastično ulaganje države u inovativne lekove, na listu je stavljeno 96 lekova - pet puta više u odnosu na pre deset godina. Sledeće nedelje potpisuju se posebni ugovori s kompanijama, nakon čega sledi usvajanje od strane Vlade Srbije i javna nabavka. Lekovi će se naći u bolnicama za tri-četiri meseca.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja