EPS NASTAVLJA ULAGANJA U OIE PROJEKTE : Pripreme za samu revitalizaciju već su u toku
Foto: EPS

Uskoro i modernizacija „Vlasinskih HE“

EPS NASTAVLJA ULAGANJA U OIE PROJEKTE : Pripreme za samu revitalizaciju već su u toku

Društvo -

Značaj revitalizacije hidroelektrana EPS-a prepoznala je i Evropska Unija, koja je kroz program Western Balkan Investments Framework (WBIF) dodelila EPS-u bespovratna sredstva od 49 miliona evra za finansiranje četiri projekta obnovlјivih izvora energije. EPS je tokom druge polovine 2022. godine aplicirao u okviru 28. poziva za dobijanje Investicionog granta iz programa EU Western Balkan Investment Framework (WBIF), za nepovratna sredstva u svrhu revitalizacije Vlasinskih HE. Za revitalizaciju „Vlasinskih hidroelektrana“ namenjeno je 16 miliona evra, a za realizaciju celokupnog projekta biće potrebno pet godina. Ukupna procenjena vrednost projekta 82.5 miliona evra.

U toku 2024. godine planira se završetak aktivnosti na finansiranju projekta, objava tenderske dokumentacije i potpisivanje ugovora sa budućim isporučiocima opreme. Pripreme za samu revitalizaciju već su u toku. Revitalizacija obuhvata zamenu kapitalne opreme, odnosno celokupne opreme turbina i generatora zajedno sa turbinskom regulacijom, zamenu hidromehaničke opreme i adaptaciju pojedinih pomoćnih sistema. Projektovani tehnički benefiti revitalizacije su produženje životnog veka agregata za novi eksploatacioni ciklus od 30 do 40 godina, povećanje stepena korisnosti agregata, kao i povećanje proizvodnje sa 300 na 310 GWh godišnje.

Kaskadni sistem

„Vlasinske HE“ su izgrađene u dve faze, u periodu između 1946. – 1958. godine, i izmeću 1972.-1977. godine i predstavlјaju jedan od najstarijih hidroenergetskih sistema u Srbiji. Instalisana snaga kaskadnih „Vlasinskih HE“ je 128 MW i kao kaskada derivacionog tipa imaju bitnu ulogu u pokrivanju vršnih opterećenja sistema, kao i u regulaciji kapaciteta iz obnovlјivih izvora energije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track