U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI
Foto: Shutterstock

kurir tv

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI

Društvo -

Karcinom dojke je u Srbiji najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena. Statistika je poražavajuća- svake godine registruje se oko 4.500 novoobolelih žena, a njih 1.700 premine od ove opake bolesti, koja je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme i odmah počne s lečenjem.

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se i novi inovativni lekovi za lečenje karcinoma dojke.

rak dojke, pregledi
foto: Shutterstock

Koje su to inovativne terapije za ovu onkološku bolest, kako je lečenje raka dojke unapređeno razvijanjem inovativnih tehnologija i njihovom primenom, koje terapije su anjefikasnije i šta je najvažnije da pacijenti znaju - to su neka od pitanja na koja su u jutarnjem programu Kurir televizije odgovarale prim. dr sci. med. Marijana Milović- Kovačević sa Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije i Vesna Bondžić, pacijentkinja i predsednica Ženskog centra “Milica”.

Bondžić je rekla da se nerado seća dana kada je otkrila bolest:

rak dojke
foto: Kurir Televizija

- Kada se vratim 16, 17 godina unazad to je bila drugačija priča nego sada. Nije bilo toliko inovativnih terapija kao danas. Došlo je do velikog buma u razvoju onkologije i inovativnih terapija za određene vrste tumora. Sada imamo ciljane terapije, imuno terapije, biološkle terapije. Nama je data šansa da ukoliko otkrijemo karcinom i lečimo ga na vreme postignemoizlečenja. Ja sam za svoj rođendan saznala dijagnozu, kada sam napipala promenu na dojci. Tog trenutka kada saznate, tog trenutka ne želite da se sećate. Želimo da se sećamo onoga što možemo da uradimo nakon dijagnoze.

Vesna Bondžić je podsetila koliko je važno redovno ići na preglede dojki:

- Jednom godišnjne 10 minuta odvojite za ultrazvučni pregled dojki. Jednom mesečno za samopregled dojki, i u dve godine, a posle četrdesete, uradite bazični mamografski pregled. Nemojte da čekate da vas bilo ko zove. Imate pravo na prevenciju i brinite o sebi.

rak dojke
foto: Kurir Televizija

Doktorka Milović - Kovačevič tvrdi da lekovi koji prema najavama direktorke RFZO stižu u Srbiju za nekoliko meseci jesu oni koji se koriste u Evropi, kao i da su mnogo efikasniji.

- Mi već više godina imamo inovativne lekove, ali sada će svaki stadijum raka dojke, kako rani tako i metastatski biti pokriven sa svim terapijama. Postoje tri karcinoma dojke. To su hormo recepto pozitivni karcinom, hedeo pozitivni karcinom i tripl negativni karcinom. Zašto je to važno? Oni se razlikuju sa aspekta prognoze, osetljivosti na određene vrste terapije i razlikuju se u stepenu agresivnosti - rekla je Milović Kovačević i dodala:

- Mi smo i do sada imali inovativne terapije. 2022. godine imali smo dva nova leka, ali sada imamo najavu od direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, da ćemo za nekoliko meseci imati sve one inovativne lekove koje imaju žene u Evropi. Oni deluju selektivnije i sa manje neželjenih efekata, tako da pacijentkinje imaju neuporedivo veći kvalitet života.

03:00

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI

Bondžić je izrazila zahvalnost RFZO na razumevanju problema i podršci, a posebni je istakla da će sada moći da se dobije adekvatna terapija za trostruki negativni karcinom dojke.

- Nama je u toku kampanja "Jača sam od mraka" gde žene koje su prošle ovu priču govore o raku iz svojih cipela. Kada ulazite u borbu sa rakom vi ulazite u mrak jer ne znate sa čim se borite. Strašno je bitno da mi budemo podrška zdravstvenom sistemu. Žene iz našeg Udruženja pružaju podršku ženama koje obole i na osnovu tipa karcinoma ih pripremaju za terapiju koja dolazi. Ja moram da se zahvalim RFZO, jer je prepoznao ovaj problem i dao podršku za njegovo rešenje. Tako će žene koje recimo imaju trostruko negativni karcinom sada imati terapiju za lečenje. Očekujem da će doći do kontinuiteta u inovatvnim terapijama i izboriti se da bude smanjena stopa smrtnosti.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track