Novi Sad i ove godine obara rekorde u turizmu
Foto: Promo

Novi Sad i ove godine obara rekorde u turizmu

Društvo -

Novi Sad je već tri veka prostor raznolikog i bogatog kulturnog nasleđa mnogih naroda koji u njemu žive. Svaki posetilac prema svom unutrašnjem osećaju za lepo i prijatno, atraktivno i veselo, korisno i pristupačno može stvoriti sopstveni ugođaj upoznajući sve slojeve prošlosti i sadašnjosti Novog Sada.

U Novom Sadu 2019. godina bila je zabeležena kao najuspešnija godina za turizam ovog grada, a to potvrđuje i činjenica da je magazin „Lonely Planet“ Novi Sad istakao u top 3 destinacije koje treba posetiti. Ubrzo posle usledila je epidemija Covid virusa koja je ceo svet stopirala. Tokom 2021. godine ceo svet, pa i Novi Sad pokušavao je da se vrati u normalu, a onda je 2022. godina, godina tokom koje je Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture oborila sve rekorde kada je u pitanju broj noćenja turista, pa zvanični statistički podaci pokazuju kako se za prvih 10 meseci beleži više ostvarenih noćenja nego što je to bilo u 2019. godini, koja se uzima kao reper.

1 / 6 Foto: Promo

Da je turizam u Novom Sadu nastavio da cveta govore i podaci da je u periodu januar – mart 2023. godine u Novom Sadu ukupno boravilo 40.374 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period prethodne godine za 25,4%. Od toga domaćih turista je bilo 15.697, a stranih 24.677. Prema istom izvoru u periodu januar – mart 2023. godine ukupno je ostvareno 118.154 noćenja što predstavlja rast od 22,9%. Od toga domaći turisti su ostvarili 34.871 noćenja, a strani 83.283.

Mnogobrojni su faktori koji su doprineli razvoju turizma u Novom Sadu ali neminovno je da su titula Evropske prestonice kulture u 2022. godini, kao i legatski projekti koji su nastavili da žive i nakon završetka projekta umnogome doprineli da novosadski turizam donosi samo impresivne statistike. Jedan od pomenutih legatskih projekata svakako jeste Doček. Od 2017. godine, kada je realizovan prvi Doček pa do poslednjeg, broj noćenja u Novom Sadu skočio je čak 90 odsto u decembru, odnosno 130 odsto u januaru, a u decembru 2022. i januaru 2023. godine ostvaren je najveći broj noćenja u ovim mesecima u poslednjih 20 godina, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Doček u Novom Sadu tokom prethodnih godina doneo je velike promene, pre svega spajajući 31. decembar i 13. januar, zatim insistirajući na uključivanju vizuelne umetnosti, ali i spoju izvođača najrazličitijih muzičkih žanrova. I ove godine, organizatori najavljuju dolazak gotovo 150 izvođača, kako 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, tako i na različitim lokacijama širom grada 13. januara, među kojima su Srpsko narodno pozorište, Sinagoga, mreža kulturnih stanica, Distrikt i druge.

Na ovogodišnji sedmi Doček iz najpopularnijih svetskih klubova dolazi i Metju Džonson, uz jednog od osnivača domaće tehno scene, Marka Nastića i novosadske DJ-eve Runy i 2MUCH, potom dobitnici MTV nagrade Elemental, kao i legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na Doček stiže i jedna od najboljih harfistkinja sveta Ketrin Finč, muzičar koji je promenio istoriju harmonike Rišar Galijano, vrhunski svetski a capella sastav A Fileta, legenda gitare Vlatko Stefanovski, renomirani simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, uz regionalno poznat banjalučki bend SOPOT. Novosadski Big Bend i gosti doneće zvuke Holivuda i najvećih jugoslovenskih filmova, a stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i DJ Frank Rodžer, portugalska fado pevačica Žisela Žoao, predstavnici domaćeg progresivnog alternativnog zvuka Kanda, Kodža i Nebojša u unplugged verziji, začetnik globalnog muzičkog fenomena poznatog kao Balkan bit Kiril Džajkovski, jedan od pionira elektronske muzike DJ Dejan Milićević, srpska džez diva Lena Kovačević i drugi.

U okviru jedinstvene proslave koja povezuje i dve vrste umetnosti – izvođačku i vizuelnu, nastavlja se i saradnja sa obrazovnim institucijama kao što su Akademija umetnosti u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, kao i vizuelni umetnici koji svi zajedno stvaraju novo izdanje Tesline svetlosne galerije na Tvrđavi 31. decembra, ali i na posebnim izgledima scena u zatvorenim prostorima 13. januara.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni, dok ulaznice za Doček 13. januara mogu se pronaći na svim prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na sajtu gigstix.com

Sve informacije o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja