45 GODINA OD OSNIVANJA SPECIJALNE ANTITERORISTIČKE JEDINICE MUP-A Životić: SAJ su nastale zbog akcija ustaške terorističke grupe
Foto: Kurir Televizija

godišnjica saj-a

45 GODINA OD OSNIVANJA SPECIJALNE ANTITERORISTIČKE JEDINICE MUP-A Životić: SAJ su nastale zbog akcija ustaške terorističke grupe

Društvo -

Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije formirana je pre 45 godina, 19. decembra 1978. Smatra se da su serija terorističkih napada u svetu, kao i upad ustaške terorističke grupe u Jugoslaviju 1972. godine inspirisali osnivanje ovakve jedinice tadašnjeg Sekretarijata za unutrašnje poslove.

SAJ
foto: Kurir televizija

Kakvi su zadaci ovakve jedinice i šta je izdvaja od ostalih kada je reč o savremenim bezbednosnim iskušenjima danas je u emisiji Puls Srbije govorio Ilija Životić sa Fakulteta za inžinjerski menadžement.

- Ako pogledate rezultate koji su naši momci napravili prethodnih godina, na nekim takmičenjima u svetu, možemo reći da su oni u samom vrhu obučenosti i spremnoisti za izvršenje najsloženijh zadataka. SAJ jeste nastao kao odgovor na akcije nekih terorističkih organizacija. Talas levičarskog terorizma zahvatio je Evropu između Drugog svetskog rata do devedesetih godina. Da pomenem samo Crvene Brigade u Italiji koje su ubile italijanskog premijera Alda Mora i ETU u Španiji. Sve policije u Evropi su krenule da prave neke slične jedinice - rekao je Životić i dodao:

01:54

45 GODINA OD OSNIVANJA SPECIJALNE ANTITERORISTIČKE JEDINICE MUP-A Životić: SAJ su nastale zbog akcija ustaške terorističke grupe

- Mi smo imala upad terorističke organizacije ustaških emigranata koja je došla iz Australije. Tada se sa njima sukobila milica, vojska i teritorijalna odbrana. Tada je poginulo oko 14 pripadnika snaga bezbednosti, a to je veliki broj koji ukazike da te snage nisu bile pripremljene za tu vrstu akcija. Onda se krenulo u dormiranje specijalne jedinice kao što je današnji SAJ. Cilj je da vi sa što manje svojih žrtava savladate terorističke organzacije. Na sreću sada nemamo terorističke napade na teritoriji Srbije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:28

DECA VIŠE NEĆE NAPUŠTATI ŠKOLE U SLUČAJU DOJAVE BOMBE Ovako će se postupati po novom Protokolu: MUP pronašao lokacije i adrese!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track