"ZAŠTO STE SE PREKRSTILI DOK SAM PRIČALA O GEJ BRAKOVIMA?" Voditeljka u šoku, ubrzo usledila reakcija KOJA JE SVE OBJASNILA
Foto: Kurir TV

kurir tv

"ZAŠTO STE SE PREKRSTILI DOK SAM PRIČALA O GEJ BRAKOVIMA?" Voditeljka u šoku, ubrzo usledila reakcija KOJA JE SVE OBJASNILA

Društvo -

Vatikan je u ponedeljak u ključnoj odluci koju je odobrio papa Franja naveo da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimisali neregularne situacije, već bi bili znak da Bog prihvata sve.Odluku Pape pozdravio je predsednik Amerike Džozef Bajden.

A gde je Srbija u odnosu na ovo pitanje, kako će sam čin izgledati, voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV Anastasija Čanović razgovarala je sa Radojkom Ljubičićem iz Saveza za društvo i Borisom Milićevićem, pomoćnikom ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

- Gospodine Ljubičiću, dok sam govorila ovu najavu i upoznavala gledaoce sa ovom temom, vi ste se prekrstili. zašto - upitala je voditeljka jednog od sagovornika.

Radojko Ljubičić
foto: Kurir TV

- Zato što je to običajna procedura pred svaki posao u obično pravoslavnoj veri. Znači, intelektualni posao, fizički, bilo šta iz tradicije našeg naroda, ljudi se pre bilo kakvog posla ili učenja prekrste. To je običaj naše vere i tradicije našeg naroda.

Kako onda komentarišete ovu odluku Pape Franje, upitala je Čanović

- Pa, evo, ja sam se konsultovao sa dva sveštenika naše crkve i učenjaka, pošto je tema malo osetljivija, da bi bili precizni sa tim stvarima, i onda su meni savetovali da pogledam izvornu vest. Ja sam pogledao izvornu vest na sajtu Vatikana i tamo je objašnjeno, a mediji su to, kao i često površno preneli - započeo je Ljubičić i otkrio šta je pročitao u izvornoj vesti.

03:39

ZAŠTO STE SE PREKRSTILI DOK SAM PRIČALA O GEJ BRAKOVIMA? Voditeljka u šoku, ubrzo usledila reakcija KOJA JE SVE OBJASNILA

- Kongregacija za doktrinu vere je donela odluku da se mogu blagosloviti jednopolni parovi, ali bez ikakvog rituala i bez toga da se ponovi utisak braka. Doktrina se ne menja po pitanju braka. Znači, mora se izbeći svaki utisak da su jednopolni parovi po bilo čemu podsećaju na brak.

I drugi sagovornik voditeljke jutarnjeg programa na Kurir TV bio je sličnog stanovišta.

Boris Milićević
foto: Kurir TV

- Ovo pitanje se dosta politizuje sa raznih strana, iz raznih razloga. Mislim, meni prvo mi je žao što srpski mediji u svoje studije ne dovode sveštenike. Ova vest je prenaglašena, prvo, iz tog razloga što su mnogi mediji površni, brzo rade, vesti sustižu jedne druge, a i ovako to lepše zvuči, bolje se prodaje. Međutim, Rimokatolička crkva ima isti, kada su u pitanju ne samo istopolne zajednice, nego bilo koje takozvane iregularne, stalne zajednice života dve osobe - rekao je Milićević i potom pojasnio:

- Da li je to vanbračna zajednica, da li zajednica neke dve osobe koje nisu prethodno poništile crkveni brak, da li istopolna zajednica? Ona ima potpuno isti stav prema takvim zajednicama. Znači, ono što je ovim dokumentom rečeno, to je da sveštenici imaju pravo da blagosiljaju vernike koji žive u takvim zajednicama, ali ne samu zajednicu. I taj blagoslov ni na koji način ne sme ni po formi, ni po rečima, ni po čak odeći, koju nosi i sveštenik i vernici kada se sprovode ili sakramenti ili rituali, ne sme da podseća na venčanje.

Oba sagovornika su se na kraju razgovora složila da Srpska pravoslavna crkva u bliskoj budućnosti neće blagosiljati homoseksualne vernike.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:38

Brena specijalni gost na gej svadbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja