POLICIJA NIKOG NIJE NAPALA, 3 SATA TRPELA NASILJE Pokazano pravo lice skupova! Od 8 policajaca 1 teško povređen, mora na operaciju
Foto: Kurir

KONFERENCIJA MUP UŽIVO IZ PALATE SRBIJA: Intervencija zakonita

POLICIJA NIKOG NIJE NAPALA, 3 SATA TRPELA NASILJE Pokazano pravo lice skupova! Od 8 policajaca 1 teško povređen, mora na operaciju

Društvo -

Tri sata policiju gađali kamenicama, motkama i drvenim palicama! Bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova koji unose nemir i remete normalan život građana neće biti tolerisani. MUP spreman, sposoban i odlučan da se suprotstavi svim aktima nasilja i svim građanima garantuje mir i ličnu bezbednost

BEOGRAD - Tri sata su policajci trpeli nasilje, uzdržavajući se od intervencije a 8 policajaca je povređeno, jedan teško da danas mora i na operaciju. Ono što smo videli sinoć ispred Skupštine grada u potpunosti je potvrdilo saznjanja MUP i ostalih službi bezbednosti, te pokazalo pravo lice i namere ovih skupova, rečeno je jutros na konferenciji MUP u Palati Srbija.

MUP Srbije
foto: screenshot Pink tv

- Juče oko 18 sati došlo je do nenajavljenog okupljanja građana. Bilo ih je oko 2.400. Okupljena lica su satima policajce gađala palicama. Tri sata su trpeli nasilje... Pogledajte..., kazao je jutros načelnik Uprave policije Ivica Ivković na konferenciji uživo u Palati Srbije pokazujući fotografije kamenica, motki, palica s kojima su učesnici nasilnog skupa krenuli sinoć pred Skupštinu grada, u centru Beograda.

1 / 5 Foto: Kurir

Uhapšeno 38 učesnika protesta, danas se očekuje blokada Brankovog mosta

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je danas da je tokom sinoćnjih protesta i pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu grada Beograda uhapšeno 38 osoba, koje se terete za pokušaj nasilne promene ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje. Ivković je za RTS rekao da policija nastavlja sa prikupljanjem dokaza i procesuiranjem lica koji su učestvovali u tom događaju, i da se očekuje da će tokom dana broj uhapšenih biti veći.

Kazao je da je okupljanje na koje je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja" ispred sedišta Republičke izborne komisije u 18 sati bilo prijavljeno, a da su učesnici protesta koji su odatle krenuli prema Skupštini grada "prvi kontakt sa policijom" imali u 18.55, a da su takvi sukobi trajali do 21.50 sati.

"U 21.50 je krenula intervencija policijskih službenika, upotreba jedinica policije bila je isključivo u skladu sa zakonom. Dva policajca su zadobila teške telesne povrede, za jednog od njih se tokom dana očekuje hirurška intervencija", rekao je Ivković.

Kazao je da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, na zahtev koalicije "Srbija protiv nasilja", imali sastanak sa predstavnicima te izborne liste 16. decembra, dan uoči izbora, zbog "informacija da postoji mogućnost nasilnog upada" u državne institucije, kada su na to "upozorili predstavnike koalicije", koji su takve informacije negirali.

"Tokom dana očekuje se blokada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a nakon toga blokada na Brankovom mostu", rekao je Ivković, koji je dodao da se "neće tolerisati blokada mostova", prenosi Beta.

"Većina se razbežala kad je videla Žandarmeriju"

- Imali smo i naredbu da ostanemo suzdržani. Ocenili smo situaciju kada ćemo i u kom momentu da intervenišemo. Samim pojavljivanjem žandarmerije većina se razbežala - kazao je Ivković rekavši da je broj okupljenih ispred RIK bio oko 2.400.

Srbija protiv nasilja na sastanku s MUP apsolutno negirala da će biti nasilja

On dodaje da je na zahtev MUP-a uoči izbora održan sastanak sa koalicijom Srbija protiv nasilja, kada su oni apsolutno negirali da može doći do bilo kakvog nasilja i dali garancije da toga neće biti. Ivković je rekao da je očigledno da je upliv stranih službi uzeo maha, ali je istakao da MUP ima snage da se odupre tome.

- Bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova koji unose nemir i remete normalan život građana neće biti tolerisani. Svim građanima poručujem da je MUP spreman, sposoban i odlučan da se suprotstavi svim aktima nasilja i svim građanima garantuje mir i ličnu bezbednost, poručuje načelnik Ivković.

Načelnik Uprave policije: Akcija ispred Skupštine grada zakonita, policija nije nikoga napala

Ivković je pojasnio i da akcija policije, kad su potisnuti građani koji su protestovali ispred Skupštine grada Beograda, bila zakonita, kao i da policija nije nikoga napala.

01:42

POLICIJA NIKOG NIJE NAPALA, 3 SATA TRPELA NASILJE Pokazano pravo lice skupova! Od 8 policajaca 1 teško povređen, mora na operaciju

On je taksativno nabrojao i satnice kad je reč o sinoćnjim dešavanjima pa je tako rekao i da je intervencija pripadnika MUP usledila oko 21.50, nakon "gotovo tri sata uzdržanosti".

"Moram da naglasim da policija nije nikoga napala, već je u skladu sa zakonom primenila sredstva prinude, sa ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, odbijanja napada na policijske službenike i naravno objekta koji se obezbeđuje", rekao je Ivković.

konferencija, MUP
foto: Kurir

Prema njegovim rečima, samim pojavljivanjem pripadnika Žandarmerije, "veći broj lica se razbežao".

"Tokom noćašnjih incidenata, pripadnici MUP-a procesuirali su 38 lica, od kojih najviše zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu. Nastavljamo sa prikupljanjem dokaza, tako da će taj broj lica tokom dana biti veći", dodao je načelnik Uprave policije.

Prema njegovim rečima, na tom protestu okupilo se oko 2.490 građana na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja", sa kog se "više predstavnika koalicije se obratilo prisutnima i iz njihovih govora mogao se naslutiti dalji razvoj situacije". Ivković je naveo i da su time "potvrđena saznanja" srpskih službi bezbednosti, koja su predočena predstavnicima koalicije "Srbija protiv nasilja" na sastancima u MUP-u 12. i 16. decembra.

"Predstavnici ove koalicije negirali su ove informacije i dali garancije da do takvih incidenata i nemira neće doći. Ono što smo videli sinoć ispred Skupštine grada, u potpunosti je nažalost potvrdilo saznanja MUP-a i ostalih službi bezbednosti, pokazalo, drugo, očigledno pravo lice i nameru ovih skupova", ocenio je on.

konferencija, MUP
foto: Kurir

Načelnik Uprave policije je dodao da su okupljena lica više sati napadala policijske službenike, gađala ih kamenicama, motkama, drvenim palicama i da je tom prilikom povređeno osam policajaca, među kojima ima i onih sa teškim povredama.

Naveo je da se skup u organizaciji koalicije "Srbija protiv nasilja" očekuje i danas, i apelovao na suzdržanost od bilo kakvih nasilnih akata, posebno od napada na policijske službenike i državne institucije.

"Bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova, koji unose nemir i remete normalan život građana, neće biti tolerisani. Policija će u skladu sa zakonom sprovesti sve mere i radnje, privesti i procesuirati sva lica koja te nemire izazivaju", kazao je Ivković.

"Potvrđena saznanja naših službi"

Prema njegovim rečima, time su samo potvrđena saznanja kojima su naše službe bezbednosti raspolagale i koja su predočena predstavnicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ na sastancima održanim u MUP 12. i 16. decembra. „Predstavnici ove koalicije su tada negirali te informacije i dali garancije da do takvih incidenata i nemira neće doći. Ono što smo videli sinoć ispred gradske skupštine u potpunosti je, nažalost, potvrdilo saznanja MUP i ostalih bezbednosnih službi i pokazalo drugo, očigledno pravo lice i nameru ovih skupova“, istakao je Ivković.

„Okupljena lica su više sati napadala policijske službenike, gađajući ih kamenicama, motkama, drvenim palicama i ceo taj napad i pokušaj nasilnog ulaska trajao je od 18.55 do 21.50 časova. Pripadnici MUP su tri sata trpeli napade, uzdržavali se od intervencije u iščekivanju da nasilje neće eskalirati i da će nasilnici prestati sa napadom. Ivković je objasnio da je nakon skoro tri sata suzdržanosti, u 21.50 časova, usledila zakonita intervencija pripadnika MUP. „Moram da naglasim i da opovrgnem pojedine medije da policija nije nikoga napala, već je u skladu sa zakonom primenila sredstva prinude sa ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, odbijanja napada na policijske službenike i objekat koji se obezbeđuje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track