DIJALOG INICIRALA PREDSEDNICA VLADE SRBIJE ANA BRNABIĆ: Po prvi put organizovan sastanak svih udruženja poljoprivrednika!
Foto: Shutterstock

nećemo biti konkurentni bez inovacija

DIJALOG INICIRALA PREDSEDNICA VLADE SRBIJE ANA BRNABIĆ: Po prvi put organizovan sastanak svih udruženja poljoprivrednika!

Društvo -

Po prvi put u Srbiji organizovan je sastanak svih udruženja poljoprivrednika, sa predsednikom Vlade i resornim ministrom, koji ima za cilj uspostavljanje dijaloga poljoprivrednika i Vlade Srbije. Tako će svi na transparentan način biti upoznati sa subvencijama za svaku oblast poljoprivrede, koje će u 2024. godini biti na rekordnom nivou.

izbori 2023, glasanje, izbori, glasačka kutija, biračko mesto, Ana Brnabić
foto: Nemanja Nikolić

Ovaj vid dijaloga inicirala je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, kako bi na jednom mestu stočari, ratari, voćari, pčelari, vinogradari i svi ostali, bez obzira na veličinu svoje organizacije, jasno znali ko šta dobija, koliko dobija, pod kojim uslovima dobija i kakve rezultate u odnosu na to svi zajedno očekujemo. U radu učestvuju predstavnici 65 organizacija.

Na sastanku će biti predočeno da subvencija od 300 evra po hektaru za sertifikovano seme ratarima, neće uticati na dogovorene i planirane subvencije za druge grane poljoprivrede.

Cilj je da kroz dijalog prevaziđemo sve izazove sa kojima se srpska poljoprivreda može suočiti u budućnosti. Nije moguće predvideti sve probleme sa kojima će se pojedine grane poljoprivrede suočavati u narednoj godini, ali je važno da se oni rešavaju na principima solidarnosti i u dogovoru sa ostalim granama. Neophodno je kreirati sistem u kojem svi razumemo da smo zajedno jači, i da je Srbija jaka samo ako međusobno sarađujemo i imamo jasnu viziju razvoja naše poljoprivrede.

Premijerka je poljoprivrednicima poručila da je važno da se stvari u srpskoj poljoprivredi menjaju, kako bi ona sutra bila konkurentnija, uzimajući u obzir promene koje donose razvoj novih tehnologija i klimatske promene. Posebno je istakla da će zemlje koje su do sada bile zavisne od uvoza hrane, poput zemalja Bliskog Istoka, na primer Ujedinjenih Arapskih Emirata, biti zemlje koje biti najveći proizvođači hrane u budućnosti.

Jelena Tanasković
foto: Kurir TV

Naglasila je da domaća poljoprivreda mora da se prilagodi i menja, te da moramo početi koristiti savremene tehnologije, jer bez obzira na veličinu naših zemljišnih resursa, nećemo biti konkurentni bez inovacija. Premijerka je zaključila da ne postoji podela na “naše” “vaše” i “njihove” poljoprivrednike i udruženja, već da je vreme da svi zajedno sednemo za sto i počnemo da radimo udruženim snagama.

Bonus video:

02:33

MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja