NOVI BRUTALAN NAPAD RADNIKA OBEZBEĐENJA, SMRSKALI LICE MOMKU! Koja su im ovlašćenja, smeju li da nose oružje i primenjuju silu?
Foto: Shutterstock

kurir tv

NOVI BRUTALAN NAPAD RADNIKA OBEZBEĐENJA, SMRSKALI LICE MOMKU! Koja su im ovlašćenja, smeju li da nose oružje i primenjuju silu?

Društvo -

Radnici obezbeđenja ne jednoj privatnoj proslavi u Beogradu pretukli su 19-ogodišnjeg mladića i naneli mu teške telesne povrede, polomljene su mu kosti na licu.

Nažalost, ovo je samo jedan u nizu incidenata gde su u glavnoj ulozi pripadnici privatnog obezbeđenja.

Odgovor na pitanje kolika su zapravo njihova ovlašćenja potražio je novinar Kurir TV Nikola Vujović od svog sagovornika.

- Obezbeđenje jednog kluba, kao i bilo kog drugog objekta, ima obavezu da vodi računa o redu i miru na samom tom ugostiteljskom objektu. Oni imaju mogućnost da pretresaju lica koja ulaze, da kontrolišu šta se unosi u sam taj ugostiteljski objekat i da nadziru situaciju kako bi onemogućili eventualni eksces ili neku bilo kakvu drugu neželjenu situaciju. Oni, naravno, nemaju pravo da ulaze ni u kakav fizički kontakt, već, ako dođe do neke ekscesne situacije, rade na tome da se ona maksimalno smiri, da se izgrednici udalje sa lica mesta - kaže Ratomir Antonović, doktor pravnih nauka.

Ratomir Antonović
foto: Kurir TV

Objasnio je i smeju li da poseduju oružje.

- Tu, naravno, mogu da primene određenu silu koja je neophodna i koja je nužna. Ali, oni nemaju pravo da upotrebljavaju ni hladno ni vatreno oružje, nemaju pravo da primenjuju neku prekomernu silu, već samo onu nužnu silu koja podrazumeva primenu blagih fizičkih mera kako bi se lica koja prave nerede na pristojan i bezbedan način udaljila iz samog ugostiteljskog objekta.

01:42

NOVI BRUTALAN NAPAD RADNIKA OBEZBEĐENJA, SMRSKALI LICE MOMKU! Koja su im ovlašćenja, smeju li da nose oružje i primenjuju silu?

Konačno, razrešio je dilemu da li su pripadnici obezbeđeje službena lica.

- Tako je, oni su obična fizička lica, nemaju nikakav status službenih lica, nemaju nikakav poseban privilegovan status, oni su radnici nekih uglavnom privatnih agencija za obezbeđenje. Često imamo situaciju da vlasnik, na primer, kluba, splava ili nekog drugog ugostiteljskog objekta angažuje neko fizičko lice i da prosto ta lica onda obavljaju taj posao na osnovu ugovora koji imaju sa tim vlasnikom ugostiteljskog objekta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:31

Tuća u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja