NEMOJTE DA PRAZNIKE PAMTIMO PO NESREĆAMA! Major MUP-a Radenković upozorava: Ne igrajte se glavom ako popijete za doček Nove godine
Foto: Kurir tv

da li mislite o tome pre vožnje?

NEMOJTE DA PRAZNIKE PAMTIMO PO NESREĆAMA! Major MUP-a Radenković upozorava: Ne igrajte se glavom ako popijete za doček Nove godine

Društvo -

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, predstoje slavlja i druženja kada se mnogi od nas opuste, pa i popiju više nego što treba. Mnogi će u takvom stanju sesti za volan, čime direktno ugrožavaju svoj i živote drugih u saobraćaju.

Zbog toga sa gostom emisije "Puls Srbije" majorom Aleksandrom Radenkovićem razgovarali su voditelji Miloš Anđelković i Milica Marković o potencijalnim opasnostima ovakve vožnje.

vožnja, alkohol, Aleksnadar Radenković, MUP
foto: Kurir tv

On je istakao sve faktore koji utiču na bezbednost u saobraćaju tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

- Nažalost, praksa je da još uvek veliki broj vozača seda za volan nakon konzumiranja alkohola, što je potpuno neprihvatljivo. Ovo stvara veće gužve i sve ovi faktori mogu narušiti bezbednost u saobraćaju tokom ovog perioda. Naš imperativ je očuvati što povoljnije stanje bezbednosti i saobraćaja.

vožnja, alkohol, Aleksnadar Radenković, MUP
foto: Kurir tv

Apeli za bezbednost u saobraćaju, posebno vožnju pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, nikada nisu dovoljni.

- Ovo je posebno važno tokom praznika kao što su Nova godina i Božić, kada želimo da se opustimo i možda popijemo više. Dok je to možda prihvatljivo za praznično slavlje, nikada nije prihvatljivo sedati za volan u takvom stanju jer time ugrožavamo ne samo svoj život već i živote drugih učesnika u saobraćaju - istaknuto je.

Alkohol predstavlja jedan od najvećih problema u saobraćaju već decenijama, ne samo u Srbiji već i u većem delu sveta.

- Slavljenje uz alkohol je legitimno, ali nepraktično i opasno je voziti nakon konzumiranja alkohola. Stoga je ključno da se kontrole saobraćajne policije tokom ovog perioda fokusiraju na otkrivanje vožnje pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci. U vreme praznika, broj nesreća koje uzrokuju pijani vozači i vozači pod uticajem psihoaktivnih supstanci se povećava, što zahteva dodatne akcije.

02:26

OVO SU JEDINI FAKTORI KOJI MOGU NARUŠITI PRAZNIČNO VESELJE! Iz MUP-a UPOZORAVAJU da se STROGO OBRATI PAŽNJA: TO nam je IMPERATIV

Ove akcije će se nastaviti i nakon 1. januara, s obzirom na dolazak verskih praznika, posebno Božića. Dok je u našoj tradiciji slavlje uz konzumaciju alkohola, ne smemo dozvoliti da postane tradicija sedati za volan nakon toga - predočio je major Radenković.

U nastavku podsetio je na sve znane propise u saobraćaju posebno ističući bezbednost dece i propisnu vožnju uz sedište i sigurnosni pojas, kada deca imaju određenu visinu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:41

NI MRTAV NEĆU PREREGISTROVATI VOZILO Anketa Srba na KiM pokazala ZANIMLJIVE REZULTATE! Evo šta kažu iz kosovske policije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track