MINISTAR VUČEVIĆ O VRAĆANJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Ovo je od koristi za celu državu i društvo
Foto: screenshot Happy tv

MINISTAR VUČEVIĆ O VRAĆANJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: Ovo je od koristi za celu državu i društvo

Društvo -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da inicijativa za reaktiviranjem obaveznog služenja vojnog roka nije pokrenuta kako bi se Srbija spremala za ratove i sukobe, već da će to biti od koristi za društvo, kao i za pojedince koji će vojni rok služiti.

"Mislimo da je ovo nešto što je od koristi za celu državu, za celo društvo, a koristiće i tim momcima koji će sutra služiti vojni rok. Oni će se bolje osećati i biti korisniji članovi društva, cele zajednice i ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je ministar Vučević u izjavi za medije povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije i predloga predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću da se ponovo uvede obaveze služenja vojnog roka.

Ministar Vučević je dodao da je predloženo da služenje vojnog roka traje četiri meseca.

"Mislim da je značajan momenat da posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje o tome da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka. U značajno kraćem vremenskom intervalu nego što je to bilo ranije", rekao je ministar Vučević.

Ministar Vučević je dodao da će se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremati za implementaciju, ukoliko se donese odluka za reaktiviranjem.

"Nama je potrebno određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri opet rade u tom nivou. Potrebno je da imamo novo regrutovanje rezervnog sastava, bolju popunjenost, obučenost", naglasio je ministar Vučević.

Ministar Vučević ocenio je da bi kroz vojnu obuku od četiri meseca bilo moguće dobiti obučenog vojnika.

"Ostaje naravno najdominantniji profesionalni sastav Vojske Srbije kao nosilac ključnih aktivnosti Vojske Srbije", naglasio je ministar Vučević.

Bonus video:

05:27

Predsednik Aleksandar Vučić: Penzije će da prate plate, zalažem se za OBAVEZNI VOJNI ROK od 90 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track