GAĆEŠE SE PONOVO OGLASILE, CELU SRBIJU ODUŠEVILI SVOJIM APELOM! Ako želite da im pomognete prvo ovo morate PROČITATI!
Foto: Privatna Arhiva

GAĆEŠE SE PONOVO OGLASILE, CELU SRBIJU ODUŠEVILI SVOJIM APELOM! Ako želite da im pomognete prvo ovo morate PROČITATI!

Društvo -

Posle vesti da su tri od četiri devojčice, četvorki Gaćeša iz Beograda, dobile dijagnozu cerebralne paralize, veliki broj građana Srbije želi da pomogne.

Osim Ine i najstarije Iskre, njihove sestre Iris, Inda i Irina boluju od neizlečive bolesti - cerebralne paralize. Roditelji, Marija i Đorđe Gaćeša, žele što pre da pronađu kliniku u kojoj će moći da se uradi transplantacija matičnih ćelija, jer veruju da ta terapija devojčicama može da pomogne.

Marija i Đorđe Gaćeša, porodica Gaćeša, Gaćeše, četvorke
foto: Privatna Arhiva

"Sve što preostane prosledićemo drugoj deci kojoj je pomoć potrebna"

Prema prvom predračunu, transplantacija matičnih ćelija za sve tri, po tri ciklusa, koštala bi 65.000 evra. Ipak, roditelji ističu da su tek ušli u proces potrage ka najboljoj opciji i smatraju da je još rano da im se šalje podrška u vidu novca konkretno za lečenje, jer još ne znaju sve detalje.

Ipak, s obzirom na to da je reč o sedmočlanoj porodici, porodici Gaćeša možete da pomognete za troškove svakodnevnog života u trenutku kad su pred najvećim životnim izazovom. Više nego ikad potreban im je vetar u leđa i što manje briga na putu ka boljem zdravlju svoje dece.

- I dalje smo u potrazi za najboljim rešenjem za transplantaciju matičnim ćelijama. Znaćemo uskoro više i nismo hteli do tada da izlazimo u javnost sa računom ili bilo kojim drugim načinima pomoći. I nama lično se javljaju ljudi i žele da pomognu. Od srca svima hvala! Sve što bude stiglo i preostane mi ćemo proslediti porodicama i deci kojoj je pomoć potrebna – rekli su roditelji Gaćeša.

Kako pomoći porodici Gaćeša

Ukoliko želite da uplatite novac u znak podrške porodici Gaćeša, to možete učiniti na broj tekućeg računa Banka Intesa, Marija Gaćeša: 160-5100103544052-52

Deca su njihov Božji dar

Podsetimo, devojčice su rođene u aprilu 2022. godine, na Veliki petak, i ove godine pune dve godine zbog čega je roditeljima važno da što pre započnu lečenje matičnim ćelijama, dok se njihov mozak ubrzano razvija.

Od njih četiri jedino se Ina razvija onako kako i treba za svoj uzrast. Ona im je reper kakve bi i ostale tri devojčice trebalo da budu, ali, na žalost, nisu. Ina sedi i hoda, samostalna je. Iris je počela da se podiže uz nameštaj, ali još ne može da sedi samostalno. Inda i Irina samo leže.

- Ne mogu da sede bez pridržavanja. Kada smo hteli da porazgovaramo sa doktorom u vezi opisa magnetne rezonance glave, doktor je rekao da po opisu izgledaju kao tri biljke. Pokazala sam mu snimke i fotografije, jer devojčice su u odnosu na izveštaj magnetne rezonance ipak bolje, a sve zahvaljujući stalnom radu s njima i fizikalnoj terapiji – priča majka Marija Gaćeša.

Marija i Đorđe Gaćeša, porodica Gaćeša, Gaćeše, četvorke
foto: Privatna Arhiva

"Za moje ćerke i na Mars ako treba"

Za Đorđa i Mariju predaja nikada nije bila opcija i neće ni biti. Poručuju da oni za tako nešto nemaju vremena!

- Imamo vremena i snage isključivo za njih, odustajanja nema. Da mi neko kaže da treba da odem na Mars za njih peške, naći ću način da odem, samo da njima bude bolje. Kao i svaki roditelj što bi uradio za svoje dete - priča Marija.

Kažu da njima dan traje mnogo više od 24 sata i da su svesni da tako jednostavno mora.

"Sve nam se dešava na crkvene praznike, one su naš Božji dar"

- Niko ne može da kaže da je srećan kada mu je dete bolesno, ali sam ubeđena da deca sa problemom biraju svoje roditelje. Nema toga što bi nama moglo da zameni njih pet i našu ljubav prema njima. Nikada se do sada nisam zapitala zašto baš mi, i ako se vratim na priču o datumima, sve nam nekako dešava na crkvene praznike. Začete su na Svetu Petku (inseminacijom, prim. aut), na isti praznik je za Iris i Indu stigla potvrda o cerebralnoj paralizi, rođene su na Veliki petak, termin je bio 4. avgust na Blagu Mariju, Irinina dijagnoza je stigla na dan Vasilija Ostroškog. Neverovatno! Ali one su naš Božji dar - zaključuje Marija.

Podsetimo, Marija je četvorke začela prirodnim putem, a ne vantelesnom oplodnjom. Za razliku od ostalih četvorki koje su na svet došle postupkom vantelesne oplodnje, u njoj su bebe prirodno začete putem inseminacije, što je zapravo potpomognuta oplodnja, a ne vantelesna. Četvorke Gaćeša su jedine četvorke u Srbiji začete prirodnim putem.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

01:29

ZA DEVOJČICU IZ IRAKA MIGRANSTKA MUKA JE KAO IGRICA! Njen otac zavapio: Hrvatska, šta nam radiš? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track