DOMAĆICE, OVO SU VEKOVNI RECEPTI MONAHA KOJI SE SPREMAJU ZA BADNJI DAN Kuvar Hilandara otkriva tajnu: U prstu drži 50 POSNIH JELA
Foto: Privatna Arhiva

milan zlatić za kurir

DOMAĆICE, OVO SU VEKOVNI RECEPTI MONAHA KOJI SE SPREMAJU ZA BADNJI DAN Kuvar Hilandara otkriva tajnu: U prstu drži 50 POSNIH JELA

Društvo -

Srpske domaćice nemaju mogućnost da odu na Hilandar, ali Hilandar može da dođe na našu trpezu. U susret Badnjem danu Milan Zlatić, glavni kuvar u svetinji koja je u biti srpskog identiteta, otkriva za Kurir neke jednostavne, a jedinstvene posne recepte koje monasi vekovima spremaju na Svetoj Gori, a koje i mi lako možemo u svom domu.

Milan u varjači ima 20 godina kuvanja u Hilandaru. Još 2003. na poziv prijatelja otišao je u Kareju, administrativni centar Svete Gore, da sprema hranu za radnike koji su obnavljali konak i isposnicu Svetog Save.

Ali nedugo potom, 2004, Hilandar je zahvatio strašni požar i reklo bi se da je ta nesreća presudila da Milan već dve decenije bude u manastiru. Iako kod kuće, u Čačku, ima suprugu i troje dece. Ostao je da kuva za radnike koji su restaurirali Hilandar, a uz stare monahe i dobre učitelje, dogurao je dotle da postane prvi kuvar svetinje.

Kuvar, Hrana, Hilandar, milan zlatic
foto: Privatna Arhiva

- Kako sam pokazao želju za učenjem i veliku ljubav prema manastiru, uprava Hilandara prebacuje me u glavnu manastirsku kuhinju 2008, gde uz svoje vredne pomoćnike spremam za monahe i goste. Tu se život menja iz korena, rano ustajanje i praćenje bogosluženja su svakodnevica - priča Milan kako je počelo.

Danas u malom prstu ima bar 50 posnih jela, koje sprema za oko 50 monaha i isto toliko, a ponekad duplo više gostiju.

- Monasi koji duže žive u manastiru vole našu domaću hranu - pite, gibanice, kačamak, poparu i sve ono što se jede u Srbiji - ističe Milan.

1 / 12 Foto: Privatna Arhiva

Sad se sprema za Badnji dan, koji je na Hilandaru drugačiji nego u Srbiji.

- Imamo samo jedan obrok, i to na vodi, pošto se svi pričešćujemo na Božić, ako bog da. Služba će početi u dva ujutru i trajaće do osam sati sa pričešćem, kada svi zajedno odlazimo u trpezariju na ručak. Nema paljenja badnjaka kao u Srbiji, jer je Sveta Gora pod Vaseljenskom patrijaršijom, ali radost je velika, slavimo rođenje našega Isusa Hrista i pozdravljamo se sa "Hristos se rodi!".

PO TIPIKU I ZNA SE KOJI DAN SE ŠTA JEDE

Tipik je na Hilandaru zakon, a tipik kaže i kad i šta se jede. Dva su obroka dnevno. A nekad i samo jedan.

- Ponedeljak, sreda i petak su uvek posni dani i ne sprema se riba. Ali ako se desi da na jedan od njih pada crveno slovo, onda može i riba, koja se jede nedeljom. Za praznike spremamo morsku ribu, a naše jezero na metohu Kakovo, van Svete Gore, daje nam i svežeg šarana, koji i dimimo. Utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom u mrsnim danima mogu jaja, sir, mleko i mlečni proizvodi, dok u postu može da se jede na ulju. Nijedan dan nije isti, nijedan post nije isti - veli Milan.

Skoro sva jela koja se spremaju na ulju prave se na vodi.

- Tajna je u tome da se povrće dinsta na malo vode kao što to radimo na ulju. Naravno, maštovitost i iskustvo uvek donose prednosti, a jela se čak i sama osmisle u zavisnosti od toga šta od namirnica imamo pri ruci. Recept koji se vekovima koristi na Svetoj Gori jeste slavska kuvana riba, izuzetno ukusno jelo i neopisivo zdravo jer se riba kuva i zadržava sve hranljive sastojke, koji se inače uništavaju prženjem na vrelom ulju - ističe Milan i dodaje:

- Spremamo i pasulj prebranac, sarme, kao i podvarak. Sve na isti način kao i svaka naša domaćica, ali uz malo mašte, ta jela su nam mnogo ukusnija. Ako u sarme ubacite malo semenki susama, lana, bundeve i suncokreta, dobićete prelep ukus kao da je sa mesom. Pošto dolazi i Božić, posle višenedeljnog posta imaćemo jaja i sir. Ovde se nikada ne jede meso, pa ćemo spremati ribu oradu, i to će uz neku riblju čorbu biti glavno jelo.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Hilandar je Milanova druga kuća i zato je srećan i spokojan:

- Jesam odvojen od porodice, ali za 10 sati vožnje sam kod kuće. I skoro svaki dan mogu da nađem poznanike koji idu kući. Često se s njima odvezem do Čačka i provedem malo vremena sa svojima. U Hilandaru sam stekao mnogo prijatelja i video koliko znači nama Srbima. Video sam ljude koji dolaze bolesni, a odlaze zdravi, sa nadom i verom. I spoznajom da jedino uz Božju pomoć mogu sve da prebrode - i bolesti, i brige i porodične probleme. Samo treba da poverujemo i prepustimo se Gospodu!

RECEPTI

SLAVSKA KUVANA RIBA

Kuvar, Hrana, Hilandar, milan zlatic
foto: Privatna Arhiva

Uzme se morska riba krupnije vrste, mi koristimo bakalar, kernju, koje se seku na fete, a može i nešto krupnija orada. Riba se usoli preko noći i ujutru složi u šerpu, i to samo po jedno parče po dnu. Nikako jedno na drugo. Nalije se vodom i preko ubace mlade tikvice, celi čenovi belog luka, koren celera, biber u zrnu. Kuva se na jakoj vatri. Prethodno se posebno skuva dosta crnog luka sečenog nakrupno. Kada se luk posle sat vremena kuvanja raskuva, izblendira se i pretvori u kašu. Tom kašom se naliva riba u šerpi, jer joj je isparila voda, pa dobijamo gustinu sosa. Posle sat vremena kuvanja riba se skloni sa šporeta, prelije sokom od limuna, maslinovim uljem i pospe seckanim peršunom.

SALATA OD TUNJEVINE

Uzeti konzervu tunjevine u komadima, što krupnija neka bude da se komadi vide u celosti. Iseckati glavicu crnog luka, malo mladog luka ili praziluka, malo peršuna, soli, bibera i origana. Tunjevinu otvoriti i ocediti ulje iz nje, a meso sastaviti sa iseckanim lukom. Izmešati sve to i dodati maslinovog ulja i malo soka limuna. Po želji se može dodati i sveže paprike iseckane, maslina seckanih ili kukuruza šećerca. Služiti hladno.

POSNA ALVA (OD GRIZA)

Uzeti 50-100 g oljušćenog badema, koji treba prethodno obariti i prosušiti

1 šolja od bele kafe šećera

1 šolja od bele kafe griza

2 šolje šećera

2 šolje vode

150 g posnog margarina ili, ako je mrs, kravljeg putera

U šerpu staviti bademe, a mogu i orasi ili lešnici, sa grizom i nasuvo pržiti i mešati dok ne porumeni. U drugi sud staviti šećer, vodu, margarin (ili puter ako nije post) i prokuvati. Kada griz lepo porumeni, polako sipati vrelu tečnost od vode, šećera i margarina (putera) i neprestano mešati dok se masa kuvanjem ne zgusne. Tako vruću masu razliti u kalupe nakvašene vodom ili u pleh, pa seći hladno na kocke. Po vrhu posuti sa puno cimeta, a dobro je kada se cimet odmah ubaci u griz i tokom prženja. Po želji posuti i vanilin šećer. Može se preliti medom, nekim sirupom po želji, a može se servirati i sa kuglom sladoleda od vanile ako nije post. Služiti hladno.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Bonus video:

02:08

POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track