POČELA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE Veliki broj vernika dočekao Božić u srpskoj svetinji
Foto: Youtube Screenshot/TV Hram

POČELA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE Veliki broj vernika dočekao Božić u srpskoj svetinji

Društvo -

Večeras je u ponoć počela sveta Arhijerejska božićna liturgija u Hramu Svetog Save. Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Vikarni episkop remezijanski Stefan služi arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva beogradskih hramova.

Ispred Hrama Svetog Save danas je obavljeno paljenje badnjaka kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika. Badnjake je prethodno osveštalo sveštenstvo tog hrama.

U Hramu Svetog Save održano je i bdenje, koje je trajalo do ponoći.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije će Božić dočekati sa srpskim narodom na KiM. On će služiti božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh srpski Porfirije u Božićnoj poslanici poručio je da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više dece nasilnika, dece zločinaca.

"Srećom, 'odrastao čovek je sposoban da se vrati detinjstvu'; štaviše, on 'postaje odrastao onda kada zavoli detinjstvo' i 'kada čezne za detinjstvom', za njegovom slobodom, iskrenošću i radošću", istakao je patrijarh Porfirfije.

"U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, jeste božićno slavoslovlje. Zato: 'Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!'", naglašava patrijarh Porfirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track