"JEDNA OSOBA MOŽE DA OBOLI VIŠE PUTA" Srpska doktorka o povratku velikog kašlja: Evo na šta posebno treba da OBRATITE PAŽNJU
Foto: Shutterstock

"JEDNA OSOBA MOŽE DA OBOLI VIŠE PUTA" Srpska doktorka o povratku velikog kašlja: Evo na šta posebno treba da OBRATITE PAŽNJU

Društvo -

Od kada je epidemija velikog kašlja prijavljena na teritoriji Beograda, obolelo je skoro 500 građana, rekla je načelnica jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević.

Ona je dodala da najveći broj obolelih čine tinejdžeri uzrasta do 19 godina, koji su vakcinisani protiv velikog kašlja, ali da oni više nisu nužno pod njenom punom zaštitom, jer je dejstvo vakcina nakon 10 godina oslabilo, kao i njihov imunitet.

"Svaka osoba koja oboli od velikog kašlja najzaraznija je u početnom, tzv. kataralnom stadijumu koji liči na običnu prehladu. Tu je sekrecija iz nosa prisutna, kašalj koji je potpuno nespecifičan, običan. Dakle, tada su najzarazniji, a nalaze se u situaciji da nema veće potrebe da izostaju iz kolektiva, pa onda oni dosta cirkulišu i tako se najlakše širi infekcija", kaže Beogović Lazarević.

Kako navodi, "na udaru" su najviše deca, jer uprkos tome što su u prošlosti vakcinisana, njihova zaštita vremenom počinje da slabi.

"Oko 71 odsto obolelih su deca koja su potpuno vakcinisana vakcinama koje sadrže komponentu protiv velikog kašlja, ali isto tako je naučni podatak da posle vakcine za 10 godina imunitet više nije tako solidan, tako jak da može da spreči obolevanje. Čak i osobe koje su preležale veliki kašalj ne stiču doživotan imunitet, pa jedna ista osoba može da oboli više puta u toku života od velikog kašlja", objasnila je doktorka.

kašalj
foto: Shutterstock

Zbog širenja slučajeva velikog kašlja u Beogradu je krajem decembra prijavljena epidemija. Upitana da pojasni šta znači prijava a šta proglašenje epidemije, ona je navela da između ova dva termina postoji velika razlika.

"Za opštu javnost nema razlike izmešu prijave i proglašenja epidemije velikog kašlja, ali za nas, stručnjake, razlika postoji. U stručnim krugovima Beograd je prijavio epidemiju, a proglašenje epidemije se radi u izuzetnim slučajevima kada pričamo o epidemiji od velikog javnog i zdravstvenog, odnosno epidemiološkog značaja. To radi Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, dr. Milan Jovanović Batut. A 20. decembra Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je prijavio epidemiju velikog kašlja na teritoriji našeg grada. I hajde sad, neko će reći, svi su bolesni, kašljemo, ko god da čujem je bolestan, stalno svi kašlju, zbog čega možemo da govorimo samo o Beogradu, a ne i o ostatku Srbije", kaže.

Ona dodaje da sigurno postoje slučajevi u celoj Srbiji, ali da se oglašavanje stručnjaka odnosi samo na prijavljene slučajeve.

"Možemo ovu brojku sa kojom trenutno raspoložimo, a to je skoro 500 obolelih na teritoriji našeg grada, komotno da pomnožimo sa dva ili tri puta, ali moramo sada da se ograničimo samo na one za koje znamo da je rađena dijagnostika i da su prijavljeni kao oboleli sa potvrđenim velikim kašljem", rekla je ona.

Kurir.rs/Euronews

Bonus video:

08:00

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track