03:41

KADA SMO OTVORILI VRATA PRIHVATILIŠTA MNOGI SU HRLILI PO POMOĆ Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica: Nikoga ne ostavljamo!

kurir tv

"KADA SMO OTVORILI VRATA PRIHVATILIŠTA MNOGI SU HRLILI PO POMOĆ" Miodrag Varo iz Crvenog krsta Subotica: Nikoga ne ostavljamo!

Društvo -

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici, otvoreno je za sve one socijalno ugrožene građane - bez krova nad glavom. Da li je ovih dana, zbog izrazito niskih temperatura, povećan priliv lica koji na tom mestu traže utočište od hladnoće saznala je Aleksandra Orlić u razgovoru sa Miodragom Varom, stručnim saradnikom Crvenog krsta Subotica.

Varo je istakao značaj novog prihvatilišta koje je otvoreno 30. novembra prošle godine i predstavio ključne aspekte kojima se pruža pomoć korisnicima usluga.

- 30. novembra prošle godine smo otvorili prihvatilište na ovoj adresi, gde možemo mnogo bolje odgovoriti na potrebe svih korisnika ovih vrsta usluga. Prethodno prihvatilište, smešteno u jednoj velikoj sali jednomesečne zajednice, nije omogućavalo pružanje potrebnih usluga na način kako to činimo sada. Ovde imamo odvojene sobe, tuševe, kupatila, zajedničku prostoriju, trpezariju, kuhinju - sve što je neophodno za pristojan život, posebno tokom zimskih meseci i niskih temperatura. Kapacitet nam je 12 ležajeva, a trenutno imamo 10 korisnika usluga prihvatilišta.

Crveni krst, Loznica
foto: Kurir/T.I.

Varo je dodao da dežurstvo u prihvatilištu, od 0 do 24, obavljaju zaposleni i volonteri Crvenog Krsta Subotica. Pružaju tri obroka dnevno, sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene, garderobu. Tokom decembra organizovali su lekarske preglede i nabavili sve potrebne lekove za korisnike. Centar za socijalni rad grada Subotica upućuje ljude u prihvatilište prema svojim kriterijumima.

Miodrag Varo dalje komentariše izveštaj o privremenom prihvatilištu za beskućnike u Subotici:

- Ovih dana nije bilo većeg pritiska, iako je centar uspeo da premesti nekoliko korisnika u porodični smeštaj. Od 30. novembra, kada smo otvorili vrata prihvatilišta, oko 20 ljudi je potražilo pomoć. Nastojimo izaći u susret svima i ne ostavljamo nikoga na ulici, posebno u ovim hladnim danima. Ako je potrebno, dodamo još koji krevet da bismo pomogli svim sugrađanima u stanju potrebe.

Varo je zaključio izjavom da, iako je oko 60-70% korisnika već poznato osoblju prihvatilišta iz prethodnih godina, svake godine se pojave i nove osobe koje traže pomoć. Zahvalio je Crvenom Krstu i Centru za socijalni radu na pružanju pomoći tokom cele godine.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:54

Subotica i Sombor medjunarodna akcija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track