"MOLIM VAS ZNAJTE RAZLIKU IZMEĐU HITNIH STANJA I ONIH KOJA NISU" Hitna služba u Novom Pazaru preopterećena nakon PADA TEMPERATURA
Foto: Kurir tv

kurir tv

"MOLIM VAS ZNAJTE RAZLIKU IZMEĐU HITNIH STANJA I ONIH KOJA NISU" Hitna služba u Novom Pazaru preopterećena nakon PADA TEMPERATURA

Društvo -

Poslednjih dana ambulante Hitne pomoći u Novom Pazaru pune su pacijenata. Lekari osim u bolnici, posla imaju i na terenu. Za samo 10 dana obavljeno je više od 1500 pregleda, što je neobično velika cifra za ovaj grad. Ispred novopazarske Hitne službe je reporter Kurira Emir Ličina koji je u razgovoru sa dr Damirom Husovićem, iz Hitne službe Novi Pazar saznao kakvo je danas stanje u Novom Pazaru.

Miodrag Varo, dr Damir Husovićv
foto: Kurir tv

Dr. Husović je istakao da je priliv pacijenata povećan, delom i zbog vremenskih uslova, te je naglasio da su pacijenti često traumatizovani usled leda i poledice.

- S trenutnim vremenskim prilikama, naša hitna služba suočava se s izuzetnim povećanjem broja pacijenata. Veliki deo njih su hronični bolesnici, pretežno sa srčanim i plućnim oboljenjima, koji se javljaju zbog pogoršanja osnovnih zdravstvenih problema. U večernjim satima, posebno beležimo priliv pacijenata s respiratornim infekcijama, što dodatno opterećuje našu službu - izjavio je dr. Husović.

02:18

MOLIM VAS ZNAJTE RAZLIKU IZMEĐU HITNIH STANJA I ONIH KOJA NISU Hitna služba u Novom Pazaru preopterećena nakon PADA TEMPERATURA

Pored toga, dr. Husović je naglasio da poledica predstavlja značajan izazov, što dodatno otežava rad medicinskog osoblja. Ipak, istakao je da hitna služba u Novom Pazaru raspolaže kapacitetima za prijem pacijenata.

- Imamo dovoljno kapaciteta da primimo sve pacijente koji nam se obrate. Međutim, važno je razumeti razliku između hitnih i urgentnih stanja. Ako imate hitno stanje, hitna služba je pravo mesto za vas. Međutim, ukoliko pacijenti imaju stanja koja se ne smatraju hitnim, trebalo bi da se obrate izabranim lekarima kako bismo rasteretili hitnu službu - dodao je dr. Husović.

Na pitanje o poruci za građane, dr. Husović je naglasio da je ključno razlikovati hitne situacije od onih koje to nisu.

- Najvažnija poruka koju želim da prenesem jeste da ono što nije hitno, poput stanja koja traju danima, respiratornih infekcija i slično, trebalo bi da se leči kod izabranih lekara. Hitna služba je rezervisana za akutne situacije, poput naglih bolova u telu ili ozbiljnih zdravstvenih problema koji zahtevaju momentalnu pažnju - istakao je dr. Husović i dodao:

- Radimo punom parom i odmaravamo se kada ne radimo. Naša posvećenost pacijentima je neupitna, i uprkos izazovima koje donosi zimska sezona, mi smo tu da pružimo neophodnu medicinsku pomoć - zaključio je dr. Husović.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:01

Novi Pazar, Ljajic, pobedili smo ih sve, za 4 godine Pazar ce biti mali Istanbul na Balkanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track