ON JE BIO INDIJANSKI POGLAVICA SRPSKOG POREKLA: Milanović za INDIJANCE uradio što niko drugi nije! Evo kako im je olakšao život
Foto: Printscreen/Youtube

preminuo 2012.

ON JE BIO INDIJANSKI POGLAVICA SRPSKOG POREKLA: Milanović za INDIJANCE uradio što niko drugi nije! Evo kako im je olakšao život

Društvo -

Ričard Milanović rođen je 4. decembra 1942. godine u Kaliforniji od oca Stevana Milanovića, Srbina iz okoline Zagreba, i majke Lavren Migel, indijanske princeze iz plemena Šošoni.

Ričardovi roditelji su se razveli nakon završetka Drugog svetskog rata, a on je ostao da živi sa majkom na teritoriji rezervata Agua Kalijente.

Poglavica Milanović je proveo rano detinjstvo u trošnoj kući u Palm Springsu gde je zbog velikog siromaštva bio prinuđen da zavisi od države pomoć za ishranu, a želja za dobrim obrazovanjem bila je izvan njegovih mogućnosti.

Nakon završene srednje škole, Ričard 1960. godine pristupa američkoj vojsci u čijoj službi je provodi tri godine, a po povratku iz vojske bavio se različitim poslovima među kojima je bila prodaja usisivača i enciklopedija od vrata do vrata.

Ričard Milanović, Indijanac
foto: Prinstcreen/Youtube

Njegova borba za prava američkih starosedelaca počinje 1978. godine kad je izabran za člana Plemenskog saveta, a na mesto poglavice i predsednika Plemenskog saveta došao je 1984. zahvaljujući svom planu o agrarnoj reformi.

Tako su Kauila Indijanci povratili zemlju koja im je pripadala i počeli sa izgradnjom hotela i kazina koji će im kasnije doneti veliki novac.

Milanović je iskoristio američki zakon po kojem su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza kako bi na taj način počeo da obrće veliki novac zahvaljujući čemu je pleme izašlo iz bede.

Iako je bio uspešan poglavica, Ričard Milanović nije zaboravio na svoj dugogodišnji san o obrazovanju, pa je tako 1996. dobio diplomu Univerziteta Redlands.

Ričard Milanović, Indijanac
foto: Prinstcreen/Youtube

Ričard Milanović je dobitnik brojnih nagrada za svoj poslovni uspeh, kao i za humanitarni rad gde je bio aktivan.

Podržavao je borbu protiv raka dojke učešćem u projektu "Hajk 4 Houp", a zalagao se za obrazovanje Indijanaca i davao stipendije.

Zahvaljujući njemu, mnoga plemena počela su da otvaraju kockarnice zahvaljujući kojima brojne porodice sebi obezbeđuju život.

Poglavica Milanović otac šestoro dece preminuo je 12. marta 2012. godine i ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih lidera američkih starosedelaca.

Kurir.rs/Informer

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja