VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE BITI PRETNJA PO EKONOMIJU SRBIJE, AKO NE REAGUJEMO! Ekspert: Naša država mora da se pripremi ŠTO PRE!
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE BITI PRETNJA PO EKONOMIJU SRBIJE, AKO NE REAGUJEMO! Ekspert: Naša država mora da se pripremi ŠTO PRE!

Društvo -

Veštačka inteligencija će uticati na skoro 40 odsto poslova širom sveta, zamenjujući neke i dopunjujući druge, pa je potrebna pažljivo balansirana politika da bismo iskoristili njen potencijal, ocenila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

A o ovom fenomenu koji izaziva fascinaciju, ali i zabrinutost govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i prof. dr Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije.

Petar Kočović
foto: Kurir televizija

- Digla se buka oko veštačke inteligencije prošle godine i ta buka se nastavlja ove godine, više nego što je to realno u opticaju. Mi moramo naš prirodni koeficijent inteligencije da podignemo i da se obrazujemo kako bismo ove komponente veštačke inteligencije mogli koristiti na pravi način - konstatovao je Kočović.

Živković je ocenio da je uticaj veštačke inteligencije najprodorniji u razvijenijim zemljama.

- Trenutno, da kažem u tom direktnom smislu, na neki način, najbrže se oseća uticaj u najrazvijenijim zemljama, kao što je Britanija i tako dalje. Postepeno će se širiti i na ostatak planete. Tamo gde je izuzetno visok tehnološki nivo proizvodnje i svega ostalog, očekuje se i najbrži uticaj veštačke inteligencije. Naravno, ne treba se plašiti, treba samo biti na vreme pametan. A na vreme pametan znači dobro planiranje. Mi kao država bismo već sada morali biti vrlo pažljivi da pratimo ceo taj fenomen i da preduzmemo i vrlo konkretne korake - rekao je Živković i dodao:

Zoran Živković
foto: Kurir televizija

- Znači, koliko već ove godine sigurno bi trebalo neko odeljenje pri ministarstvu tehnologija, bilo gde oformiti koje bi jednostavno pratilo uticaj veštačke inteligencije na te bitne sfere života koje su nama bitne. Očekuje se da veštačka inteligencija najbrži prodor ima upravo u industrijama koje su repetitivne, znači, gde se vrši određeni prosti manualni rad.

- Mi jako dobro znamo koliko je naša ekonomija danas upravo, da kažem, zasnovana na tom tipu stranih investicija, gde se praktično zapošljavaju ljudi koji rade rukama. I to je nešto što prvo dolazi na neki način na podsticaj veštačke inteligencije. Nesporna je ta vrsta ekonomske pretnje ukoliko se na vreme ne reaguje.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:09

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA SVE ULOGE! Meri Henderson o ZAPANJUJUĆEM NAPRETKU AI-a: Uglavnom SENIORI gube pozicije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track