PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P4 9/21
Foto: Petar Aleksić

PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P4 9/21

Društvo -

I UTVRĐUJE SE da je tuženi Adria media group d.o.o. Beograd povredio autorska prava tužioca Vladimira Šćekića iz Berana tako što je na portalu www.kurir.rs dana 26. 12. 2019. godine neovlašćeno, u nepotpunoj formi, bez naznačenja imena ili pseudonima autora javno saopštio Prikaz dela video-zapisa "Protest protiv zakona o vjerama /// Blokada puta BA-BP /// 26. 12. 2019", čime je tužiocu naneo imovinsku i neimovinsku štetu.

II ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Vladimira Šćekića iz Berana kojim je tražio da se utvrdi da je tuženi Adria media group d.o.o. Beograd deljenjem linka za video-zapis "Protest protiv zakona o vjerama /// Blokada puta BA-BP /// 26. 12. 2019" neovlašćeno uručio delo dostupnim javnosti.

III OBAVEZUJU SE tuženi Adria media group d.o.o. Beograd da tužiocu Vladimiru Šćekiću iz Berana na ime naknade imovinske štete zbog povrede autorskih prava isplati iznos od 35.259,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22. 3. 2023. godine do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude.

IV OBAVEZUJU SE tuženi Adria media group d.o.o. Beograd da tužiocu Vladimiru Šćekiću iz Berana na ime naknade neimovinske štete zbog povrede moralnih prava autora isplati iznos od 40.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22. 3. 2023. godine do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude.

V ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Vladimira Šćekića iz Berana u delu u kome je tražio da sud obaveže tuženog Adria media group d.o.o. Beograd da mu na ime naknade neimovinske štete zbog povrede moralnih prava autora isplati iznos od još 40.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od presuđenja do isplate.

VI OBAVEZUJE SE tuženi da javno objavi izreku ove presude o svom trošku u štampanom i elektronskom izdanju dnevnih novina Kurir, odnosno na internet prezentaciji www.kurir.rs u roku od 15 dana od pravnosnažnosti presude.

VII ODBACUJE SE tužba u delu tužbenog zahteva kojim je traženo da se naloži tuženom da ukloni link sa internet prezentacije www.kurir.rs kojim neovlašćeno čini dostupnim autorska dela tužioca.

VIII OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 83.015,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana ispunjenosti uslova za izvršenje do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude, dok se zahtev za zateznu kamatu na troškove postupka za period od dana presuđenja do ispunjenosti uslova za izvršenje ODBIJA.

PRESUDA APELACIONOG SUDA U BEOGRADU Gž4 132/23 ODBIJA SE kao neosnovana žalba tuženog i POTVRĐUJE presuda Višeg suda u Beogradu P4 9/21 od 22. 3. 2023. godine u stavu prvom, trećem, četvrtom i šestom izreke.

PREINAČUJE SE rešenje o troškovima postupka sadržano u stavu osmom izreke presude Višeg suda u Beogradu P4 9/21 od 22. 3. 2023. godine tako što se OBAVEZUJE tuženi da tužiocu na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 309.820,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti pa do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

OBAVEZUJE SE tuženi da tužiocu na ime troškova drugostepenog postupka isplati iznos od 90.000,00 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema prepisa rešenja.

ODBIJA SE zahtev tuženog za naknadu troškova drugostepenog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track