OGLASILO SE MINISTARSTVO ZDRAVLJA O TROVANJU RADNIKA U ALEKSINCU: Danas će svi pacijenti zadržani na lečenju biti pušteni kući
Foto: Zorana Jevtić

saopštenje

OGLASILO SE MINISTARSTVO ZDRAVLJA O TROVANJU RADNIKA U ALEKSINCU: Danas će svi pacijenti zadržani na lečenju biti pušteni kući

Društvo -

Ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje povodom trovanja isparenjem lepka koje se desilo u fabrici „Magna“ u Aleksincu.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici „Magna“ u Aleksincu, danas će svi pacijenti zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući.

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je 4 zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a 6 upućeno u UKC Niš.

Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti iz UKC Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana.

Aleksinac, Magna, fabrika, trovanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Svi otrovani pušteni kućama

Svo troje radnika kanadske fabrike Magna iz Aleksinca koji su nakon udisanja isparenja lepka bili smešteni na odeljenu toksikologije u Nišu, pušteni su oko podneva svojim kućama, saopštieno je iz Univerzitetsko kliničkog centra u Nišu.

U ovoj fabrici je sinoć oko 20 sati došlo do trovanja hemijskim isparenjima, a do sada se u bolnicama javilo 102 radnika. Osobe koje su bile hospitalizovane u Nišu imale su najtežu zdravstvenu sliku, a simptomi su bili vrtoglavica, bubitak svesti, nagon za povraćanjem i slično.

- Do trovanja je došlo nešto posle 20 sati kada smo došli na posao.zauzeli smo svoja radna mesta i osećao se miris lepka jer su prethodno drugi radnici lepili podne obloge, ali očigledno da nije prošlo dovoljno vremena da se taj hemijski rastvor osuši. Koleginice su bile izložene direktno tim isparenjima tako da je jedna po jedna počela da gubi svest dok su se drugi držali za stomak, sedeli savijeni. Odmah je obaveštena Hitna medicinska pomoć - rekao nam je radnik M.D.

Nadležno tužilaštvo u Aleksincu je navelo da se čeka dozvoljen ulaz u ovu fabriku za proizvodnju automobilskih sedišzta kako bi se otkrio tačan uzrok incidenta. M.S.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike „Magna“ u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Aleksinac, Magna, fabrika, trovanje
foto: Kurir.rs/M.S.

Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove.

Propisana lična zaštitna oprema je obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova i radnih aktivnosti na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track