DOKTORKA BISERKA UPOZORAVA- AKO OVO OSEĆATE DUŽE OD 4 DANA, ODMAH KOD LEKARA: Sve više obolelih, a tek se očekuje novi udar
Ilustracija/Shutterstock, Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

DOKTORKA BISERKA UPOZORAVA- AKO OVO OSEĆATE DUŽE OD 4 DANA, ODMAH KOD LEKARA: Sve više obolelih, a tek se očekuje novi udar

Društvo -

Mnogi se već žale na bolove u stomaku i propratne tegobe, a lekari očekuju da će tek narednih dana biti povećan broj stomačnih virusa, jer kako kažu, sledi nam natprosečno toplo vreme, sa temperaturama višim od 20 stepeni, a to pogoduje širenju virusa.

Stomačni virus ili gastroenteritis predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima. Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje. Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima, kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Najčešći virusi koji izazivaju "stomačni grip" su:

  • rotavirus
  • norovirus
  • adenovirus

Doktorka opšte medicine Biserka Obradović kaže da se trenutno lekarima manje javljaju pacijenti koji se žale na stomačne tegobe, ali da će se to promeniti sa dolaskom viših temperatura.

- Stomačne tegobe najčešće izaziva adenovirus. Sa jedne strane, on pogađa respiratorni trakt i prate ga najčešće kijavica temperatura do 38 stepeni, a sa druge napada digestivni sistem - navodi doktorka Obradović.

Tada se, dodaju, javljaju:

  • mučnina
  • dijareja
  • povraćanje
  • povišena telesna temperatura
  • malaksalost
  • bolovi u stomaku

Lekaru se, ističe, treba obavezno javiti ako ni posle 4 dana ne možemo da spustimo visoku temperaturu ili ukoliko povraćamo.

- Najugroženije grupe su svakako deca, stariji ljudi, hroničari i oni sa oslabljenim imunitetom - kaže dr Obradović.

Stroga dijeta

Doktorka ističe da, ukoliko imamo stomačni virus, ne smemo da uzimamo puno tečnosti, kao i da moramo da budemo na strogoj dijeti.

- Dozvoljeno je uzimati po kašičicu vode na 10 do 15 minuta, u suprotnom će se pojačati taj osećaj za povraćanjem. Ne smemo nikako da unosimo mleko i mlečne proizvode. Možemo jesti kuvan krompir, kuvan pirinač, bananu, dvopek. Nikako masnu i začinjenu hranu - ističe ona.

Deca prenosioci

Dodaje da postoji 60 vrsta adenovirusa i da se oni jako lako prenose - kapljičnim putem i zaraženim predmetima.

- Najveći prenosioci svakako su deca iz vrtića. Gotovo svi roditelji koji se jave lekaru dobili su stomačni virus preko svog deteta. Treba imati u vidu da se virusi jako lako prenose, te da bolesni ne treba da ulaze u kolektive kako ne bi zarazili druge - ističe naša sagovornica dodajući da je jedan od načina da sačuvamo druge nošenje maski.

Jačanje imuniteta

Ipak, najbolji način da izbegnemo virus jeste da jačamo imunitet.

- Svima nam nedostaje vitamin B, treba uzimati i vitamin C, cink, jesti sveže voće i imati fizičku aktivnost u toku dana. Ne pušiti, nikako ne piti energetska pića, konzumirati dve do tri kafe dnevno maksimalno - savet je doktorke Obradović.

Bonus video:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track