Studenti ministru Obradoviću dali čistu 10
Foto: Kurir

Položio

Studenti ministru Obradoviću dali čistu 10

Društvo -
Žarko Obradović je rekao da kod njega malo studenata pada na ispitu, jer izlaze oni koji su učili

BEOGRAD - Ministar nauke i prosvete Žarko Obradović, koji predaje na privatnom univerzitetu Megatrend, dobio je od svojih studenata najviše ocene za profesorski i pedagoški rad.

U redovnoj anketi, studenti su predavanja Obradovića ocenili najvišim ocenama i u naučnom i u pedagoškom smislu, objavljeno je na sajtu univerziteta, a ministar je rekao da kod njega malo studenata pada na ispitu, jer izlaze oni koji su učili.

"Prosečno 50 do 60 odsto studenata izađe u jednom roku, ali je prolaznost 80 do 90 odsto", rekao je Obradović, istakavši da prati interesovanje studenata tokom predavanja i pokazano znanje na vežbama.

Studentsko vrednovanje rada svojih profesora je, između ostalog, jedna od obaveza Bolonjske deklaracije, čija je primena u Srbiji počela 2006. godine.

Prema ranijoj anketi, profesori Univerziteta u Beogradu su od svojih studenata dobili prosečnu ocenu "vrlo dobar", a osnovna zamerka na rad predavača je to što studenti ne podstiču dovoljno na rad i ne dozvoljavaju aktivno učešće u nastavi.

Pravilnici o studentskom vrednovanju pedagoškog rada nastavnika predviđaju da je dekan fakulteta dužan da obavi razgovor sa nastavnikom koji je dobio nisku ocenu za svoj rad.

Posle dva upozorenja dekana, ukoliko isti nastavnik i dalje dobija niske ocene, nastavno-naučno veće fakulteta razmatra njegov rad i predlaže odgovarajuće mere.

Takozvana uska grla i nizak procenat polaganja određenog predmeta postoje na većini fakulteta, pa će od početka studentske godine važiti izmenjeni pravilnik o ocenjivanju i polaganju ispita, koji obevezuje upravu da predvidi mehanizme za bolju prolaznost.

Analiza je pokazala da je od 2.928 predmeta na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na 334 prolaznost ispod 30 odsto, a da ima i predmeta na kojima je prolaznost manja od deset procenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track