VESIĆ TRAŽI DA SE ATLAS HRVATSKOG IZDAVAČA POVUČE IZ NAŠIH PRODAVNICA: Nedostaje 15% naše teritorije! Nadležni, HITNO reagujte!
Foto: Kurir tv

oštra reakcija ministra

VESIĆ TRAŽI DA SE ATLAS HRVATSKOG IZDAVAČA POVUČE IZ NAŠIH PRODAVNICA: Nedostaje 15% naše teritorije! Nadležni, HITNO reagujte!

Društvo -

U pojedinim prodavnicama specijalizovanim za prodaju igračaka i dečije opreme prodaje se Dečji atlas sveta, hrvatskog izdavača, u kojem je Srbija prikazana bez Kosova i Metohije.

Na ovo je upozorio i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) objavio slike ovog atlasa i rekao da je to neprihvatljivo.

Goran Vesić
foto: Printskrin Tviter

- Prijatelj mi je poslao slike Dečjeg atlasa sveta u izdanju hrvatskog izdavača koji se prodaje u radnjama u Beogradu. Srbija je u ovom atlasu prikazana kao država kojoj nedostaje 15 odsto teritorije! Ne ulazim u to da li se radi o previdu izdavača, Frojdovskoj omašci ili postupku sa predumišljajem, ali potpuno je neprihvatljivo da se ovakva knjiga prodaje u knjižarama usred Beograda. I to deci čija svest o sopstvenom narodu i državi treba tek da bude oblikovana - rekao je ministar, zatraživši od nadležnih institucija da reaguju i da ova knjiga što pre bude povučena iz prodaje.

- Pitam se da li bi knjiga bilo kog srpskog izdavača koja osuđuje "Oluju" i proterivanje stotine hiljada Srba iz Hrvatske mogla da se prodaje deci u Zagrebu. Zato zahtevam od nadležnih institucija da reaguju i da ova knjiga što pre bude povučena iz prodaje. Dečji atlas sam po sebi nije nikakav problem, naprotiv, zalažem se za to da deca što više čitaju i uče iz štampanih knjiga, ali zadatak nadležnih je da im omoguće da uče iz knjiga koje poštuju Ustav naše zemlje i međunarodno pravo koji Srbiju tretiraju kao suverenu i celovitu državu - naveo je Vesić.

Bonus video:

04:20

VAŽNO JE DA KAO DRŽAVA IMAMO JASAN CILJ! Ministar Goran Vesić za Kurir o skoku Srbiju u budućnost: To nisu planovi ZA RASPRAVU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track