NOVO LICE PRESTONICE! Ovo su projekti koji će promeniti izgled Beograda i doneti NOVE INVESTICIJE i ZAPOSLENJA u Srbiji!
Foto: Ekspo Printskrin

postajemo najmodernija metropola

NOVO LICE PRESTONICE! Ovo su projekti koji će promeniti izgled Beograda i doneti NOVE INVESTICIJE i ZAPOSLENJA u Srbiji!

Društvo -

Beograd iz dana u dan menja izgled, a do kraja decenije će, zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima koji su već započeti ili će biti u narednom periodu, poprimiti izgled najmodernije svetske metropole!

Sagovornici Kurira ističu da to neće biti samo ulepšavanje, već prevashodno podsticaj za nove domaće i strane investicije, kako u prestonici, tako i u ostatku Srbije, i da će znatno uticati na povećanje broja turista i imati ogroman značaj za razvoj u svakom smislu.

Lokomotivu tog napretka, uz Beograd na vodi, predstavlja Ekspo, svetska izložba, koja će biti organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027, a do tada će većina kapitalnih projekata biti završena.

Sve to uključuje i nove petlje ka auto-putu "Miloš Veliki", pa novo pristanište na Savi za kruzere i taksi brodove, 10 kilometara novih gradskih bulevara sa svim pratećim instalacijama, 9.000 novih mesta na javnim parkinzima...

Ljubodrag Savić
foto: Kurir televizija, Shutterstock, Ilustracija

Profesor dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Kurir da su infrastrukturni projekti osnov svega i da će ulaganje u njih imati odraza na ekonomsku sliku cele Srbije.

- Infrastruktura sama po sebi povećava stopu rasta BDP, zaposlenost, kao i ukupne prihode za državu Srbiju. Međutim, sa druge strane, indirektni značaj je možda čak i mnogo veći. Svi ti infrastrukturni objekti stvaraju prostor i za razmah privatne inicijative i dolazak stranih investitora, kojima je, pored kapitala i radne snage, najvažnija infrastruktura - kaže Savić i dodaje da će projekti poput izgradnje opere i metroa dodatno uticati na razvoj turizma.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže za Kurir da će u 2024. ukupne investicije biti preko pet milijardi evra:

- Dobar deo tih investicija ne odnosi se direktno na objekte koji treba da podrže svetsku izložbu, kao što su izložbene hale i saobraćajnice bitne za Ekspo, već na važne infrastrukturne projekte kao što su izgradnja železnice Beograd-Niš i Beograd-Subotica, završetak puteva do Požege, Kraljeva, Moravski koridor... Gledajući makroekonomski, upravo ove investicije će biti jedan od najvećih doprinosa rastu.

Sajamski kompleks za Ekspo 2027.

Ovaj kompleks će se prostirati na 250 hektara, a pripremni radovi su počeli u julu prošle godine.

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

- Dovodimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, trafostanice, gradimo novu petlju, 10 kilometara bulevara, i sve to mora da bude gotovo do 1. decembra 2026. godine - rekao je nedavno ministar Mali.

Pešački most, Svetonikolski park i zgrada Stare pošte

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

U okviru projekta Beograd na vodi planirana je rekonstrukcija zgrade Stare pošte, koja je nekad bila ponos prestonice i koja je nakon oštećenja u bombardovanju u Drugom svetskom ratu promenila izgled u socijalizmu, potom obnavljanje Svetonikolskog parka kod hotela "Bristol", uređenje priobalja i izgradnja novog pešačkog mosta.

Nacionalni fudbalski stadion

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Nacionalni stadion će moći da primi oko 55.000 gledalaca i biće smešten u blizini hala za Ekspo 2027. Izgradnja objekta, koji će, kako je najavljeno, nositi ime "Srbija", koštaće oko 257 miliona evra, a otvaranje se očekuje 2025. godine. Stadion je dizajnirao španski studio "Fenvik Iribaren" sa idejom da to bude prvi stadion sa konceptom bašte na svetu.

BIO4 kampus

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

BIO4 je skraćeno ime za četiri ključne oblasti - biomedicinu, bioinformatiku, biotehnologiju i biodiverzitet. Ovaj kampus biće smešten u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Završetak prve faze od oko 110.000 kvadrata i sa oko 1.500 parking-mesta planiran je u prvoj polovini 2025.

Rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Nadomak kompleksa za Ekspo 2027. biće rezidencijalni kompleks na 160.000 metara kvadratnih i sa 1.500 stambenih jedinica, a sa izgradnjom će se, kako je najavljeno, krenuti u aprilu 2024. godine.

Beogradski metro

Metro
foto: Ekspo Printskrin

Beograđani bi prvu liniju metroa trebalo da dobiju do 2028. godine, a prema tenderskoj dokumentaciji, predviđeno je da ima 14 stanica od Železnika do Mirijeva. Druga linija, od Bežanije do Mirijeva, biće urađena ubrzo potom, a te dve linije će se presecati na Savskom trgu. Treća linija metroa trebalo bi da spaja Bežaniju i Novi Beograd s Banjicom.

Tunel kod Ekonomskog i most na Savi

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Početkom decembra 2023. potpisan je ugovor o izgradnji tunela koji će se prostirati od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana. U drugom kvartalu 2024. godine planira se početak gradnje novog mosta na Savi, koji bi trebalo da preuzme saobraćaj sa Starog železničkog mosta.

Nova autobuska stanica i železnička stanica

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Beogradska autobuska stanica (BAS) nalaziće se na Novom Beogradu, u Bloku 42. Imaće 65 perona i staničnu zgradu. Biće urađena integracija s novom železničkom stanicom, što će taj kompleks učiniti najpraktičnijom i najoperativnijom stanicom u Evropi posle one u Portugalu. Ovaj veliki infrastrukturni projekat trebalo bi da bude završen do drugog kvartala 2027.

Beogradska opera

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Hala 1 Beogradskog sajma biće pretvorena u prvu beogradsku operu sa tri impresivne operske scene (1.500, 450 i 200 mesta). Biće uređena po svetskim standardima s pratećim objektima, a biće korišćena i za balet, pozorišne predstave i nastupe orkestara.

Brza pruga do Surčina

Ekspo
foto: Ekspo Printskrin

Ove godine počinje i izgradnja pruge koja će povezivati Zemun polje i budući nacionalni stadion. Vozovi će, kako je najavljivano, od Beograda saobraćati brzom prugom 120 na sat do Zemun polja, a odatle će se odvajati deo koji vodi do nacionalnog stadiona. Završetak izgradnje pruge planiran je za prvi kvartal 2026. godine.

Bonus video:

04:58

AKO SE PONOVE IZBORI U BEOGRADU, SRBIJA PROTIV NASILJA NEĆE IZAĆI NA NJIH! Aleksandar Šapić za Kurir TV o najvažnijim temama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja