PROMOVISANI REZERVNI OFICIRI GENERACIJE "SEPTEMBAR 2023": "Taj važan zadatak oduvek su obavljale posebne jedinice i vojne škole"
Foto: Ministrarsvo Odbrane

PROMOVISANI REZERVNI OFICIRI GENERACIJE "SEPTEMBAR 2023": "Taj važan zadatak oduvek su obavljale posebne jedinice i vojne škole"

Društvo -

Svečanost povodom završetka vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije „Septembar 2023” i promovisanja u čin rezervnog potporučnika održana je danas na Vojnoj akademiji.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić i porodice i prijatelji promovisanih rezervnih potporučnika.

rezervni oficiri, Septembar 2023, promocija
foto: Ministrarsvo Odbrane

Svečanost je počela čitanjem Ukaza predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kojim je ova generacija slušalaca vojnostručnog osposobljavanja promovisana u čin rezervnog potporučnika, a u nastavku svečanosti državni sekretar Mile Jelić uručio je satove najuspešnijima - Milošu Kršikapi (9,62), Lazaru Mladenoviću (9,59) i Miljani Stošić (9,53).

Obraćajući se najmlađim rezervnim potporučnicima, načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni prof. dr Srđan Blagojević rekao je da je današnja promocija potvrda kako uspešnog rada Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, tako i ličnih uspeha, odlučnosti i vrlina svakog rezervnog starešine.

rezervni oficiri, Septembar 2023, promocija
foto: Ministrarsvo Odbrane

- Osposobljavanje mladih, obrazovanih ljudi za rezervne oficire u našoj vojsci traje više od jednog i po veka. Taj važan zadatak oduvek su obavljale posebne jedinice i vojne škole, koje su s pravom bile svrstavane među naše najbolje vojne jedinice i ustanove - istakao je načelnik Vojne akademije.

On je, takođe, ukazao i na važnu ulogu koju na tom putu ima podrška porodice i svima čestitao prvi oficirski čin.

- Čestitam vam prvi oficirski čin i želim vam da ga nosite dostojanstveno, uzdignute glave i svetlog obraza, kako i priliči nastavljačima i čuvarima vojničkih tradicija ponosne Srbije. Nema ozbiljne savremene vojske na svetu koja nema potrebu za ljudima poput vas. Bilo da se opredelite za aktivnu službu u Vojsci Srbije ili budete u njenoj rezervi, vredno radite na uzdizanju otadžbine Srbije, volite je i čuvajte kao svetinju koja obasjava naše živote - rekao je pukovnik Blagojević.

1 / 6 Foto: Ministrarsvo Odbrane

U ime generacije vojnostručnog osposobljavanja „Septembar 2023“, obratio se rezervni potporučnik Miloš Kršikapa rekavši da je put koji je vodio do oficirskih epoleta bio pun izazova i prepreka, ali da su sve uspešno savladali.

- Svi smo mi dobrovoljno stavili sebe u službu otadžbini i makar na tren se poistovetili sa velikanima slavne srpske istorije - sa Lazarom, Milošem, Stepom, Putnikom, sa svojim dičnim precima sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana. Ovom prilikom izražavam veliku zahvalnost našim instruktorima, predavačima, starešinama Vojne akademije i jedinica u kojima smo bili na stažiranju na nesebičnom prenošenju znanja i veština - rekao je rezervni potporučnik Kršikapa i dodao da oni najveću zahvalnost duguju svojim porodicama koje su im pružale nesebičnu podršku na putu ka ostvarenju njihovih ciljeva.

Bonus video:

03:56

BUDUĆI OFICIRI VOJSKE SRBIJE PRED SVEČANOST GOVORILI ZA KURIR TV: Otkrili više o svom putu i izazovima kroz koje su prošli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja