MEMORIJALNI CENTAR U "RIBNIKARU": Roditelji traže pojašnjenje od Vlade, ministarka poručila da školovanje neće biti ugroženo
Foto: Printscreen/RTS

MEMORIJALNI CENTAR U "RIBNIKARU": Roditelji traže pojašnjenje od Vlade, ministarka poručila da školovanje neće biti ugroženo

Društvo -

Ispred OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se pre deset meseci desilo masovno ubistvo, roditelji učenika te škole organizovali su skup povodom odluke Vlade da deo škole zatvori za nastavu i pretvori u Memorijalni centar, koji će biti posvećen stradaloj deci i čuvaru.

Okupljeni roditelji insistirali su na tome da se ne protive izgradnji Memorijalnog centra, ali od Vlade traže pojašnjenje. S druge strane, roditelji stradale dece smatraju da skup ispred "Ribnikara“ vređa dostojanstvo njihovih najvoljenijih. Ministarka prosvete poručuje da niko ne pomišlja da ukine tu školu.

Roditelji dece koja pohađaju "Ribnikar“ od Vlade očekuju odgovore na pitanja – prvo, ko će činiti Radnu grupu za izgradnju memorijalnog centra i drugo, kako će biti organizovana nastava za njihovu decu, odnosno kako će u budućnosti izgledati njihovo školovanje, s obzirom na to da je predviđeno zatvaranje više od polovine škole.

Ribnikar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Printscreen/RTS

- U ovu školu ide otprilike hiljadu dece, znači dve hiljade roditelja je zabrinuto šta će se desiti sa školom. Zabrinuti smo zato što deca koriste manje od pola škole, a to stvarno nije uslovno. Imali smo razumevanje, s obzirom na sve što se desilo, da će doći do neke rekonstrukcije i da bi svakako trebalo da se snađemo i u ovom malom prostoru, jer ova škola je dobra za našu decu. Oni se u njoj osećaju bezbedno - kaže Ivana Stefanović, čija ćerka pohađa OŠ "Vladisalv Ribnikar“.

Međutim, roditelji stradale dece, na čiju inicijativu se i gradi Memorijalni centar, smatraju da večerašnji skup ispred "Ribnikara“ vređa dostojanstvo njihovih najvoljenijih i da to "nije put očuvanja sećanja ni čovečnosti“.

- Izborili smo se za nezavisan stručni multidisciplinarni tim koji se već obratio školi, kako bismo započeli dijalog i krenuli sa opsežnim konsultacijama na svim nivoima i tako iznedrili najbolje rešenje za sve – decu, žrtve, zajednicu pa i društvu u celini - navode roditelji stradalih učenika.

Đukić Dejanović: Školovanje neće biti ugroženo

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da bi do 15. marta trebalo da se zna ko će tačno činiti Radnu grupu koja će raditi na idejnom rešenju za izgradnju Memorijalnog centra. Takođe, uverava roditelje koji su se okupili u "Ribnikaru“ da školovanje njihove dece neće biti ugroženo.

- Strah roditelja da će, može biti, škola biti ukinuta, da će deca izgubiti mogućnost da idu u "Ribnikar", je potpuno neosnovan. Ono što ćemo sigurno učiniti to je da ćemo morati da stvorimo potpuno bezbedne uslove da se rekonstruiše i onaj deo škole gde će deca ići u svoje razrede, učiti, sticati znanja. Roditeljima će biti ovo potpuno objašnjeno da je nama cilj da škola "Vladislav Ribnikar" i dalje bude uzorna, ogledna škola, da deca idu u tu školu - ističe Slavica Đukić Dejanović.

Napominje da roditelje želi da uveri da nikom u Vladi nikada nije palo na pamet da se škola zatvara.

Ribnikar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Printscreen/RTS

- Kakve smo sve predloge čuli i šta su sve bile ideje – to je jedna stvar, ali kao što imamo obavezu da mesto tuge bude zaista jedan memorijalni centar sa jasnim porukama, tako imamo obavezu i prema deci koja idu u školu i koja treba da stiču svoja znanja i da se raduju u životu i školskom životu da obezbedimo i to - poručuje ministarka prosvete.

Predlozi i polemike

Oglasili su se i roditelji učenika VIII2, dece koja su ranjena i preživela tragičan događaj u maju prošle godine, i zatražili od Vlade Srbije da u celosti ukine Odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra. Tvrde da Vlada Srbije "selektivno primenjuje mere u vezi sa obeležavanjem i sećanjem na tragičan događaj u 'Ribnikaru'".

Još od maja prošle godine i velike tragedije koje je zadesilo Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" traju polemike na kom prostoru bi trebalo graditi memorijalni centar. Bilo je predloga da to bude na nivou cele škole, odnosno da u toj zgradi više ne bude nastave, zatim predloga da samo jedna učionica u kojoj je stradalo najviše dece postane memorijalni centar i, naravno, bilo je predloga da se deo škole gde je počinjen masakr, što čini više od 60 odsto ove škole, pretvori u taj centar.

Konačnu odluku donela je Vlada Srbije i odlučila da ceo deo gde je počinjen masakr bude pretvoren u Memorijalni centar.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track