DO MAJA SVI TAKSIJI MORAĆE DA BUDU BELE BOJE! Bastać o novom zakonu: Cilj je da se potisnu "divljaci", ali nisam optimista (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

taksi

DO MAJA SVI TAKSIJI MORAĆE DA BUDU BELE BOJE! Bastać o novom zakonu: Cilj je da se potisnu "divljaci", ali nisam optimista (VIDEO)

Društvo -

Pre tri godine usvojene su izmene i dopune Zakona, prema kome sva taksi vozila u prestonici moraju biti bele boje. Rok za realizaciju ističe početkom maja, a kako će se ta odluka odraziti na taksiste istraživala je Natalija Popović.

U Beogradu trenutno posluje više od 6.000 taksista, a koji će od maja meseca morati da se prilagode izmenama Odluke o taksi prevozu. Taksisti imaju podeljena mišljenja o promeni vozila u belu boju.

Odluka taksistima pruža mogućnost da nova prevozna sredstva nabavljaju kroz subvenciju Vlade u iznosu od 8.000 evra po vozilu i prelazni period od godinu dana za one koji ih nabavljaju iz sopstvenih sredstava.

Aleksandar Bijelić
foto: Kurir televizija

- Dobro je kada imate vozni park koji je jednobrazno obojen, koji je prepoznatljiv kao svuda u svetu. Drugo, to je zbog onih ljudi koji su ušli u subvenciju. Oko 2000 beogradskih taksista je kupilo vozilo iz subvencija, potpuno novo. Tako da kad smo već menjali vozni park, da promenimo i boju da ona bude jedinstvena - rekao je Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza Taksi udruženja. Jedan od razloga za uvođenje bele boje vozila je rešavanje problema divljih taksista. Većina njih već je promenila izgled, dok se za nešto manje od 500 i dalje čeka. Bivši predsednik opštine Stari Grad, Marko Bastać, nije previše optimističan da će po isteku roka, doći do značajnih promena:

Marko Bastać
foto: Kurir televizija

- Odluka koja je doneta 2021. prema kojoj taksi vozila, tj vozači taksi vozila imaju rok od tri godine da zamene svoja vozila i da ta vozila sva budu bele boje. Mi i dalje imamo problem divljih taksi vozila bila ona bele boje i imala oznaku TX ili ne, i dalje imamo po Beogradu one koji pljačkaju kako građane tako i strance - rekao je Bastać. Taksisti koji nisu uspeli da ispune uslove za nabavku automobila kroz subvencije, moraće da pronađu neko drugo rešenje. Tako će za postavljanje folije morati da izdvoje između 180 i 1.200 evra, dok će za farbanje izdvojiti i do 1.000 evra.

02:25

DO MAJA SVI TAKSIJI MORAĆE DA BUDU BELE BOJE! Bastać o novom zakonu: Cilj je da se potisnu divljaci, ali nisam optimista

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:40

JA KAD UĐEM U KAFANU OSTAVIM SVE IZ TORBE ŠTO SAM ZARADILA! Jami otkrila: Ostavim samo 1.000 dinara za taksi da se vratim kući

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track